Hirado.hu
Megosztás
Az Amerikai Egyesült Államok (USA) Szenátusa. Illusztráció
Az Amerikai Egyesült Államok (USA) Szenátusa. Illusztráció


Őrizetbe vették és vádat is emeltek Henry Cuellar amerikai kongresszusi képviselő és felesége ellen korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt – derült ki a pénteken közzétett bírósági iratokból.

Az amerikai képviselőház demokrata párti tagját Texasból egyebek között bűnszövetségi tagsággal, vesztegetéssel és pénzmosással vádolják. A gyanú szerint Cuellar és felesége 2014 decemberétől 2021 novemberéig mintegy 600 ezer dollár kenőpénzt fogadott el egy azerbajdzsáni állami olaj- és gázvállalattól és egy mexikói banktól két egymástól független ügyletben.

A vádirat szerint a kenőpénzeket színlelt tanácsadói szerződések révén tisztára mosták, és az Imelda Cuellar tulajdonában álló fedőcégekhez csatornázták.

Cserében a politikus közmegbízatását latba vetve igyekezett Azerbajdzsán érdekében befolyással bírni az amerikai külpolitikára, valamint nyomást gyakorolni amerikai tisztségviselőkre a mexikói bank üzleti tevékenységét fenyegető pénzmosás elleni politikákkal szemben. Cuellar még a vádemelés előtt kiadott közleményében tagadta az ellene és a felesége ellen felhozott vádakat - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek




Forrás