2020. 11. 19. – 15:53 |

Koszorúzás Beregszászon - Az a fájdalmas Erzsébet nap. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap


Hirdetés

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1944 gyászos őszén olyan nagy veszteség érte a kárpátaljai magyarságot, amelyet mindmáig nem tudott kiheverni. Az akkor vidékünket elfoglaló szovjet csapatok magyar és német származású férfiak ezreit terelték lágerekbe, ahonnan úgymond jóvátételi munkára viszik őket, feladatuk lesz a felrobbantott hidak, vasutak helyrehozása.

Ám a fogolytáborokban uralkodó lehetetlen állapotok és a fegyveres őrök embertelen bánásmódja miatt hamarosan ezrek haltak meg, hangzott el Beregszászon a Széna-téren, az ártatlanul elhurcoltak emlékművénél. Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy más években ökumenikus istentisztelet keretében emlékeznek meg az ártatlan áldozatokról, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy nem tagadták meg magyarságukat. Nekünk, kései utódoknak azért is kötelességünk emlékezni rájuk, mivel az állam részéről rehabilitálásuk mindmáig nem történt meg. Most, a járványhelyzet miatt csöndes főhajtással tisztelgünk a mártírok előtt.

A kárpátaljai magyarság huszadik századi legnagyobb tragédiájából ugyanakkor erőt is meríthetünk, mivel a szovjet éra későbbi, konszolidáltabb éveiben szüleink és nagyszüleink fokozatosan megteremtették anyanyelvi intézményeinket, hatalmas erőfeszítéseket tettek az itteni nemzetrész fennmaradása, identitásának megőrzése érdekében. Az elnökasszony az idei rendhagyó megemlékezés kapcsán elmondta, hogy az általa irányított Pro Cultura Carpatica civil szervezet gyertyagyújtásra hívja fel a Kárpát-medencében élő magyarokat, hogy együtt emlékezzünk a magyarságuk mellett hitet tevő, vallásukhoz, nemzetükhöz a halálukig ragaszkodó mártírokra.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés