Gazdaság | 2020. 12. 15. – 09:36 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a piacok különböző szegmenseiben kapható áruk körülbelül egynegyede az úgynevezett "szürke import".

Erre a következtetésre szakértők és elemzők jutottak az importőrök és exportőrök minden évben végzett felmérése alapján – közli a FBC.net.ua hírportál. 

A válaszadók közül csaknem 20% gondolja úgy, hogy ez a piaci helyzet a vámhatóságok és a tisztviselők körében előforduló korrupció miatt alakult ki.

Az is érdekes, hogy a válaszadók csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnában a sikeres üzleti tevékenység kulcsa a “barátok” jelenléte a hatalom különböző szintjeiben.

És itt szintén a vámhivatalban, adóhivatalban dolgozó “barát” a nyerő. 

Az importőrök úgy vélik, hogy ha kapcsolataik vannak a hatalom tagjai között, képesek lesznek megvédeni vállalkozásukat.

Az exportőrök az ukrajnai üzleti tevékenység egyszerűsítését is remélik, mivel úgy vélik, hogy a kormányban dolgozó “barátok” elősegítik az üzletépítést.

Mint kiderült, idén az Ukrán Állami Vámszolgálat 5 millió hrivnya értékű csempészárut foglalt le.

Ukrajnában a jövőben az Adó- és a Vámhivatal közös elektronikus adatbázist hoz majd létre. Az ilyen adatcsere fő célja az, hogy egyszerűsítse a vámhatóságok nyilvántartásának vezetését azokról a személyekről, akik árukkal tranzakciókat hajtanak végre, és akik a vám egységes automatizált információs rendszerének részét képezik.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a kárpátaljai munkaerőpiacon szakképzett munkásokra van szükség. A foglalkozásokat tekintve a munkaadók iránti legnagyobb kereslet a szerszámokkal rendelkező szakmunkások iránt mutatkozott meg.

Továbbá emlékeztetjük olvasóinkat arra is, hogy Zelenszkij jóváhagyta a vállalkozások támogatását a karantén ideje alatt. A dokumentum értelmében pénzügyi segítséget nyújtanak a korlátozások által érintett vállalkozások számára.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!