Kultúra | 2020. 12. 15. – 19:39 |
Fiatal képzőművészek tárlata a beregszászi konzulátuson. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

Hirdetés

Huszonhárom fiatal kárpátaljai művész nyújtotta be pályamunkáját a Magyarország Beregszászi Konzulátusa által kiírt pályázatra. Az ünnepélyes eredményhirdetésre, valamint a legsikeresebb alkotásokból készült kiállítás megnyitójára a külképviselet Munkácsy Mihály termében került sor.

„A művész nem azt festi, amit lát, hanem azt, amit másoknak meg kell mutatnia.” Edgar Degas kiváló francia festő szavai ezek, s jól jellemzik a mostani tárlatnak a hangulatát.

Köszöntőjében Beke Mihály András első beosztott konzul a külképviselet által meghirdetett képzőművészeti pályázat legfőbb célját a következőképpen fogalmazta meg: további inspirációkat nyújtani az alkotóknak és hogy a közönség felfedezze, megtalálja a számára legszimpatikusabb művészeket.

A mai kiállítás teljes mértékben azt igazolja, hogy az itt kiállított képek alkotói felelősen gondolkodó művészek, fogalmazott megnyitó beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul. Sokszínű és bonyolult világunkat hitelesen a mai ember látásmódja szerint ábrázolják. Tudatosították magukban, hogy a művészi alkotómunkára szükség és igény van minden korban, s az minden társadalmi helyzetben, életkorban hozzásegít valamennyiünket egymás és a világ dolgainak megismeréséhez, mélyebb megértéséhez. A főkonzul hangsúlyozta: hagyományteremtés céljával írták ki a pályázatot, s remélhető, hogy jövő ilyenkor már népesebb közönség lehet a tárlat megnyitóján.

Szilágyi Mátyás Gogol, a nagy orosz író szavaival fejezte be beszédét: „Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését”. Csebikin Andrij, az Ukrán Művészeti Akadémia, illetve a zsűri elnöke köszönetet mondott a külképviselet irányítóinak e nemes kezdeményezésért, majd a fiatal alkotókról és műveikről szólva a következőket hangsúlyozta: ezeknek a fiatal tehetségeknek már van mondandójuk a világról, s jó úton járnak, hogy sajátos látásmódjukkal közöljék velünk ezeket a gondolatokat.

Kopriva Attila zsűritagnak jutott az a feladat, hogy megnevezze a győzteseket és átadja a díjakat. Első helyezett Lakatos Szerhij, második Kerecsanyin Petro, a harmadik helyen pedig Maszljanko Renáta végzett. Kopriva Attila bejelentette, hogy a pályázaton részt vevő művészek közül tíz alkotót meghív az általa jövőre szervezendő plein air táborba. Erfán Ferenc és Matl Péter, a másik két zsűritag az általuk képviselt alapítványok nevében különdíjakat adott át a fiatal művészeknek.

A megnyitón Pősze Attila, a Beregszászi Művészeti Iskola tanára virtuóz szaxofonjátékával igazi ünnepi hangulatot varázsolt.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!