MTI

| 2020. 12. 15. – 20:00 |

Az alkotmánybíróság négy halasztás után kedden döntött az ombudsman és a legfelsőbb bíróság által június közepén beterjesztett óvásról

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Elbukta a román alkotmányossági kontrollt az a nyáron elfogadott törvény, amely 85 százalékig terjedő adóval faragná le a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó - az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó - speciális állami nyugdíjakat.

Az alkotmánybíróság négy halasztás után - a parlamenti választások lejártával - kedden döntött az ombudsman és a legfelsőbb bíróság által június közepén beterjesztett óvásról, írja az MTI.

A politikai pártok által örökös kampánytémaként kezelt, a sajtó által igazságtalan "luxusnyugdíjakként" emlegetett járandóságok eltörlésének - jelen esetben megnyirbálásának - ügye nem először került az alkotmánybíróság elé,

amely következetesen megvédte a speciális törvények révén bevezetett kiváltságokat.

Az alkotmánybíróság legutóbb májusban akadályozta meg a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését.

A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt (félmillió forint) meghaladó részére, visszaküldve azt a költségvetésbe.

Az ombudsman és a legfelsőbb bíróság szerint a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra újabb adót vet ki, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát.

Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának "leplezett kisajátítását" jelentené,

és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság később teszi csak közzé keddi határozata indoklását, de a román média úgy tudja: eljárási hibákat is kifogásolt, amelyeket egyes elemzők szerint szándékosan követtek el a - kiváltságos járandóságra szintén jogosult - törvényhozók, hogy jogalapot teremtsenek az alkotmánybíróság számára a luxusnyugdíjak újbóli "megmentéséhez".

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes, 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat.

Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona és belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezer kap 6000 lejt meghaladó juttatást.

Az 5,1 millió romániai nyugdíjas havi járandóságának átlaga 1600 lejre tehető (egy lej kedden 72,79 forintot ért).

Korábban hírt adtunk arról, hogy óriási szakadék tátong a leggazdagabb és a legszegényebb EU-tagország között. Némileg csökkent tavaly, de így is óriási maradt a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között.

Emlékeztetünk továbbá, hogy Boris Johnson szerint megállapodás nélkül zárulhatnak a Brexit-tárgyalások az unióval. Ennek kockázataira a brit üzleti szektor folyamatosan figyelmezteti a kormányt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!