MTI

| 2020. 12. 15. – 09:00 |

Spanyolországban öt hét mérséklődés után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, több mint 1,75 millió embernél azonosították a fertőzést

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Spanyolországban öt hét mérséklődés után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett tájékoztatásából.

A tartományokból érkező adatok alapján készült összefoglaló szerint százezer emberből átlagosan 193-an fertőzöttek az országban, pénteken ez a szám 189 volt - írja az MTI.

A fertőzöttek aránya a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb, ahol 116 eset jut százezer lakosra, míg a Baleár-szigeteken a legmagasabb, százezerből 280 fertőzöttel.

Az elmúlt 24 órában több mint kétezer fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált esetszám 21 ezerrel emelkedett péntek óta.

A koronavírus megjelenése óta több mint 1,75 millió embernél azonosították a fertőzést.

Egy hét alatt 646-tal nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, amely már meghaladja a 48 ezret.

Az elmúlt hetek kedvező járványügyi eredményeinek hatására hétfőn hosszú kényszerszünet után újra kinyithattak a bevásárló központok Katalóniában, de az épületek forgalma nem haladhatja meg a befogadóképesség 30 százalékát.

A hétvégén több más tartományban is enyhíteni kezdtek a korlátozásokon: Baszkföldön és Asztúriában több mint egy hónap után ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek.

Aragóniában pedig keddtől indul újra a vendéglátás.

Salvador Illa egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: amennyiben a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltóanyag december végéig megkapja a szükséges engedélyeket az Európai

Gyógyszerügynökségtől, úgy már jövő január első hetében megérkezhet a vakcina Spanyolországba.

Emlékeztetett: az oltást először az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg. A márciusig tartó első oltási körben szerepelnek az egészségügyi dolgozók is.

Ebben az időszakban összesen 2,5 millió embernek ajánlják fel a vakcinát, amely önkéntes és ingyenes lesz.

A spanyol kormány reményei szerint jövő nyárig 15-20 millióan megkaphatják a védőoltást a 47 millió lakosú országban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehországban a kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban.

Emlékeztetjük olvasóinkat arra is, hogy Izraelben folyamatosan emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma, vasárnap 50 641 tesztelt között 1707 pozitív esetet találtak.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!