Mozaik | 2020. 12. 15. – 19:55 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Több mint száz éve várunk a vezetékmentes világra.

Nikola Tesla, a híres feltaláló 1902-ben kezdte meg Long Islanden egyik legnagyobb kísérleti munkáját. Terve egy az egész világot lefedő vezeték nélküli áramellátó rendszer kiépítése volt.

A hálózat az energiaátvitelt biztosító tornyokból állt volna, amelyek segítségével vezeték nélkül lehet kivilágítani a városokat, valamint alkalmas kommunikációra, és a vezeték nélkül továbbított energia akár repülőgépeket is üzemeltethetne. Laboratóriumában megépítette az első prototípust, egy masszív eszközt, amely Wardenclyffe-torony néven vált ismertté – írja a The Verge-re hivatkozva a Hirado.hu.

Majdnem százhúsz évvel később azonban még mindig vezetékek uralta világban élünk, bár a vezeték nélküli kommunikáció mindenütt jelen van. Néhány kivételtől eltekintve, mint például a mobiltelefon, az áramot továbbra is vezetékeken keresztül kapjuk.

Mi történt tehát Tesla nagy álmával? A The Verge Wardenclyffe-be utazott, hogy megnézze a labor maradványait, és beszéljen mérnökökkel és fizikusokkal a Tesla ötletéről.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!