Origo
Megosztás

Fehér hó borítja a világ legsúlyosabb atomkatasztrófájának romjait, ahol 1986 óta szinte megfagyott az idő. Csernobil emberi letelepedésre alkalmatlan környéke azonban egyre népszerűbb a turisták körében. Ennek a ténye most új ötleteket adott és arra ösztönözte a tisztviselőket, hogy felvetessék a helyszínt az UNESCO világörökségi listájára.

A csernobili lezárt terület Pripiat települést és annak a harminc kilométeres körzetét jelenti. A térség ma már Ukrajna egyik emblematikus térségének számít, ami egyre népszerűbb a turisták körében, írt az origo.hu.

A csernobili zóna ma már világhírűnek számít, de a területnek egyelőre nincs semmiféle, hivatalos státusza

– mondta Maksym Polivko idegenvezető az AFP hírügynökségnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Habár a környéken letelepedni a következő 24 ezer évben nem ajánlatos, a természet láthatóan egyre nagyobb mértékben hódítja vissza az elhagyatott házakat, üzleteket és épületeket.

Hozzátette: a közeli erdőkben jávorszarvasokat és szarvasokat láttak, de farkasok is gyakran felbukkannak a helyszínen.

A kormányzati kezdeményezés alapján a terület felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára olyan nevezetességek mellé, mint az indiai Taj Mahal vagy az angliai ősi Stonehenge.

A tisztviselők azt remélik, hogy az ENSZ kulturális ügynökségének elismerése növelni fogja a helyszín turisztikai vonzerejét, és ezáltal segítheti a közeli öregedő épületek megőrzésére irányuló erőfeszítéseket. Mert bár több százezer ember hagyta el a katasztrófa után a környéket, a sugárzásveszély ellenére mégis több mint 100 idős ember él errefelé.

Remélem, hogy a felminősített státusz talán ösztönzi majd a tisztviselőket, hogy „felelősségteljesebben" járjanak el az üzemet körülvevő szovjet-kori, széteső infrastruktúra megőrzése érdekében, amelyek javítást igényelnek – emelte ki Polivko a nyilatkozatában.

Míg 2018-ban 72 ezer turista látogatta meg a katasztrófa sújtotta térséget, 2019-ben, a járványügyi lezárások elrendeléséig, már rekordszámú látogató, 124 ezer ember fordult meg itt.

A szakemberek szerint a helyszín népszerűségét a tavaly vetített televíziós sorozat is jelentősen növelte.

Az ukrán illetékesek várhatóan jövő tavasszal nyújtják be a kérvényt, a végső döntésre azonban 2023-ig kell várni.

Forrás