Közélet | 2020. 12. 16. – 10:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A koronavírus elleni tömeges oltás Ukrajnában legkorábban áprilisban kezdődik.  Erről a Közegészségügyi Igazgatóság számolt be.

Olga Kljujeva tudta meg azt, hogy vajon az ukránok beleegyeznek-e az immunizálásba, és az állam garantálja-e a gyógyszer biztonságosságát? 

A koronavírus szérum körüli világméretű izgalom ellenére Ukrajnában nincsenek várakozási listák az oltásokra.

A közvélemény-kutatások szerint az ukránok csaknem fele még ingyen sem fogja beoltatni magát.

Az ukránok többek között azért utasítják el az oltásokat, mert nem bíznak a gyógyszerben, amelyet a gyógyszerkészítők túl gyorsan állítottak elő.

Ezenkívül a hamisítástól és a mellékhatásoktól is félnek.

Az Egyesült Királyságban számos, a szérumra gyakorolt ​​súlyos allergiás reakció után az oltási irodákban a vonatkozó ajánlásokban egy újabb ajánlás jelent meg további biztonsági intézkedések szükségességéről.

Kész-e Ukrajna teljesíteni ezeket a feltételeket?

Szerhij Litovka, az ukrán Egészségügyi Minisztérium immunprofilaxisával foglalkozó szakértői csoportjának vezetője elmondta, hogy az oltást olyan emberek végzik, akik tanúsítvánnyal rendelkeznek, évente képzésben részesülnek, a termeket pedig biztosítják a lehetséges szövődmények megelőzésének eszközeivel. Ehhez hasonlóan a mobil csapatokat is ellátják.

A vakcina nem okoz autizmust, nem változtatja meg a géneket és chipet sem ültetnek be az emberi szervezetbe.

Ugyanakkor a Legfelsőbb Tanácsban már regisztráltak egy törvényjavaslatot, amely kötelezővé teheti a koronavírus elleni oltást.

“A pandémiát rendkívüli állapotként regisztrálták, és az alkotmány szerint az egészségvédelem kiemelt fontosságú, ezért kötelező lehet az oltás”

- tette hozzá Szerhij Litovka.

Ukrajna lakossága körében a dokumentum már jelentős közfelháborodást váltott ki.

Zahar Milutin, a Szabad Választás civil szervezet képviselője elmondta, hogy ez a törvényjavaslat szó szerint megsemmisíti az ukránok szabad választáshoz való jogát, és megalapozott beleegyezéssel felhatalmazza a tisztviselőket arra, hogy az ukránokat orvosi eljárásokra kényszerítsék.

Azaz orvosi diktatúrát próbálnak bevezetni.

A törvénytervezet megvitatását a jövő hétre tervezik, ami miatt az aktivisták tüntetésekre készülnek.

Az Egészségügyi Minisztérium garantálja, hogy nem lesz kötelező oltás, ezért tájékoztatási kampányt terveznek lebonyolítani az ukránok rábeszélésére, hogy ne utasítsák el koronavírus elleni oltásokat.

Hirdetés

Korábban írtunk arról, hogy Ukrajnában mintegy 21 millió embert ingyen oltanak be koronavírus ellen. Az Egészségügyi Minisztérium világos oltási tervet dolgozott ki, és meghatározta azokat a csoportokat, akiket az állam költségén be kell oltani.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában 2023-ban lesz népszámlálás. A nemzeti nyilvántartásokból származó adatok felhasználásán alapuló össz-ukrán népszámlálásra 2030-ban kerülhet sor.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!