Életmód | 2020. 12. 16. – 17:41 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Veséink egészségéről általában kevesebb szó esik, mint mondjuk a szív- és érrendszer védelmének fontosságáról. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos rendszeresen gondolni ezeknek a létfontosságú szerveknek a megóvására is.

A vesék helyes működése szó szerint életbevágóan fontos. Ezek a szervek ugyanis a kiválasztás mellett a vértisztításban, valamint több hormon - az eritropoetin, a renin és az aktív D-vitamin - előállításában is fontos szerepet játszanak. "Ha a vesék nem működnek megfelelően, testünkben túl sok víz, só és méreganyag halmozódhat fel, ez pedig más szerveinkre és az egész szervezetre komoly veszélyt jelent" - foglalta össze a health24-nek nyilatkozó dietetikus, Abby Courtenay - írja a Házipatika.com.

Mit tehetünk?

Amellett, hogy ügyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, fontos, hogy több antioxidánst fogyasszunk, illetve visszafogjuk a vörös húsok és tejtermékek fogyasztását. Az állati fehérjék emésztése után ugyanis a veséknek sokkal keményebben kell dolgozniuk a méregtelenítésen. A zsírosabb ételek helyett fogyasszunk több friss zöldséget, a vörös húsok helyett pedig szavazzunk inkább a tofura, a halakra és szárnyasokra - javasolja Cecile Verseput dietetikus.

Fontos, hogy vérnyomásunkat is igyekezzünk a normál értékeken tartani. Ennek érdekében próbáljunk egészségesebben élni: mozogjunk, amennyit tudunk, mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat és változtassunk az étrendünkön. A fent már említett vörös húsok és tejtermékek fogyasztásának csökkentése mellett érdemes visszavenni a cukorból és sóból is. Ha tudunk, akkor főzzünk otthon magunkra, friss hozzávalók felhasználásával. Fogyasszunk több zöld színű zöldséget, extra szűz olívaolajat, valamint rostokban és egészséges zsírokban gazdag dióféléket - ezek a vesék működésének hatékony támogatói.

Figyeljünk a súlyunkra!

Érdemes továbbá a súlyunkra is odafigyelni. Ha valaki komoly túlsúlyt cipel, annak veséi keményebben dolgoznak, mert az átlagosnál több vért kell átszűrniük. A túlsúlyos és elhízott embereknél egyébként hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a legsúlyosabb stádiumú krónikus vesebetegség, mint a normál súlyúaknál.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!