Kárpátinfo hetilap


| 2020. 12. 17. – 08:17 | Kárpátalja |
Oklevélátadó a Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központjában. Fotó: Kovács Erzsébet. Kárpátinfo hetilap

Hirdetés

Kárpátalján évszázadok óta békésen élnek egymás mellett különböző nemzetiségű emberek. Bizonyos szinten egymás nyelvét is ismerik, és „po zakarpatszki” (kárpátaljaiul) mindenki megérti a másikat.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja pedig évek óta rendszeresen szervez tanfolyamokat, melyek keretében az ukránt és a magyart mint idegen nyelvet is oktatják az érdeklődők számára kezdő és haladó szinten. Az idei képzést elvégzők december 16-án vehették át okleveleiket. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott intézkedések miatt a tanúsítványokat a csoportok oktatói vehették át kiscsoportokban, akik aztán továbbítják „tanítványaiknak”.

A résztvevőket Váradi Natália, a Felnőttképzési Központ igazgatója üdvözölte. Tájékoztatójában elmondta, hogy idén is igen nagy volt az érdeklődés a magyar mint idegen nyelv kurzus iránt: 3145 fő jelentkezett, végül 3138 fővel 227 csoportban (57 csoportban gyerekek, 170 csoportban felnőttek) indult el a képzés 35 településen, 49 helyszínen. Érdekesség: a legfiatalabb jelentkező 5, a legidősebb pedig 78 éves volt. A tanfolyamot 1746-an zárták sikeresen. Az ukrán nyelvtanfolyamra 887-en nyújtották be jelentkezésüket (658 gyerek és 229 felnőtt), 874-en kezdték meg a foglalkozásokat 65 csoportban, 20 településen, és 663-an teljesítették a követelményeket. Itt is 5 éves volt a legfiatalabb, és 60 a legidősebb résztvevő. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a tanfolyamok tananyagában jelentős szerepet kapott a kommunikáció, a beszédértés, a szövegértés és szövegalkotás, hisz ezeknek a tanfolyamoknak épp az az elsődleges céljuk, hogy az egymás jobb megértését segítsék elő.

Az egymás szomszédságában élő népeknek valamilyen szinten, a kommunikáció szintjén illik ismerni egymás nyelvét, hangsúlyozta köszöntőjében Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke. Ha bajban vagyunk, ha valami fáj, a szomszédhoz fordulunk – hisz rokonaink legtöbbször távolabb élnek tőlünk –, meg kell hát értenünk egymást. Ebben segítenek a Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett tanfolyamok is. Az elnök asszony köszönetet mondott a résztvevőknek, akik fontosnak tartják a másik nyelvének megismerését. Egyben abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben is folytatódhatnak majd a tanfolyamok, s hogy megszűnnek a békétlenséget szító akciók.

Amikor állami tisztviselők, magas rangú vendégek érkeznek hozzánk, sokszor azt vetik szemünkre, hogy a magyarok nem akarnak megtanulni ukránul. Ezt cáfolja a tanfolyamainkra jelentkezők magas száma – fogalmazott Csernicskó István, a főiskola rektora. Azt is kérdezik tőlünk, hogy miért ragaszkodunk annyira a magyar nyelvhez, hisz azzal nem lehet sehol sem boldogulni. Akkor vajon miért akarja olyan sok ukrán megtanulni azt?... Az együtt élőknek ismerniük kell egymás nyelvét, hangsúlyozta a rektor.

A nyelvtudás valódi hidat épít az egymás mellett élő népek közé.

Kovács Erzsébet

 

Hirdetés

  • Oklevélátadó a Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központjában
  • Oklevélátadó a Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központjában
  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés