MTI

| 2020. 12. 17. – 10:00 |

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását.

A kormánypárt szerdán közölte, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek - írja az MTI.

"Felháborító, hogy a NATO-ba és az Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21. században is ilyen módszereket alkalmaz

és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel" - hangsúlyozták.

Hozzátették, a hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni.

"A Fidesz felszólítja Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében.

Ezzel párhuzamosan Magyarország kormányát felkérjük, tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú,

mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő" - áll a közleményben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a KMKSZ elnöke is felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec honlapra. A honlap szerkesztői egyebek mellett azzal vádolják, hogy szándékosan manipulált információkat terjeszt a társadalomban nemzetiségek közti gyűlöletkeltés céljából.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy teljességgel elfogadhatatlan az ukrán Mirotvorec honlapon megjelent gyűlöltkeltő tartalom. Borrell közölte, hogy az EU külügyi szolgálata tartja a kapcsolatot az érintett magyar és ukrán felekkel.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!