HáziPatika.com

Megosztás


Ahány nő, annyi menstruáció: a havi vérzés mindenkinél másmilyen kísérő tünetekkel jelentkezhet. A legtöbb szerencsére teljesen ártalmatlan, de mégis megijesztheti a nőket. Mi számít normálisnak a menstruáció alatt?

Mik a legijesztőbb menstruációs tünetek?

A menstruáció ideje alatt a szervezetben rengeteg hormonális változás zajlik, ráadásul viszonylag rövid idő alatt, így nem csoda, ha ez megviseli a nőket. A legtöbb tünet általában a menstruációt megelőző héten, illetve a menstruáció első napjaiban jelentkezik, de az is előfordulhat, hogy a ciklus közepe táján, az ovuláció idején tapasztaljuk meg ezeket. Lássuk, mely tünetek a legjellemzőbbek, melyek számítanak normálisnak, még abban az esetben is, ha igen kellemetlennek tartjuk ezeket.

A hormonális változások miatt a mellek megduzzadhatnak, nehezebbé, érzékenyebbé válhatnak, sőt kifejezetten fájhatnak is. Ez a fájdalom időnként igen intenzív lehet. A kellemetlen érzéseket enyhíthetjük hideg vagy meleg vizes borogatással. A mell változásai a menstruációt követő héten általában elmúlnak, ilyenkor érdemes a mell önvizsgálatát elvégezni.

Rendkívül gyakori probléma a menstruáció idején a pattanások megjelenése. A hormonális változások miatt a bőr faggyúmirigyei fokozottan működnek, a pórusok kitágulhatnak, eltömődhetnek, ez pedig pattanások, mitesszerek kialakulásához vezet. A rendszeres arctisztítással, a megfelelő kozmetikumok használatával csökkenthetjük a pattanások mennyiségét, de a bőrünk általában gyorsan rendbejön a menstruációt követő napokban. Legyünk óvatosak a pattanások nyomkodásával, ez ugyanis könnyen hegek, foltok kialakulásához vezethet.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Nagyon sok nő panaszkodik puffadásra, ödémásodásra. Ennek oka az ösztrogén nevű hormon szintjének növekedése a szervezetben, melynek hatására a kötőszövetekben felgyűlhet a folyadék. Az ödémásodás a test különböző részein jelentkezhet, például a lábakban, a kezekben, de még az arcon is. A puffadás is elmúlik a menstruáció végére, de a tüneteket enyhíthetjük petrezselyem- vagy gyermekláncfűtea rendszeres fogyasztásával. 

A menstruáció során a méhnyálkahártya leválik és távozik a szervezetből. A menstruációs vérben időnként alvadt vérdarabokat is észrevehetünk, ezek azonban nem veszélyesek, nem utalnak betegségre. Az alvadt vérdarabok lehetnek élénk pirosak, sötétvörösek, de akár barnásak is. Az alvadt vérdarabok a lelassult vérkeringés miatt alakulhatnak ki, ezt megelőzhetjük például azzal, hogy meleg vizes borogatást teszünk az alhasunkra 10-15 percre (ez a borogatás általában a hasi fájdalmakat is enyhíti).

Hasmenés menstruáció előtt?

A hasmenés is teljesen normális a menstruáció első napjaiban. Ezek a tünetek a prosztaglandinoknak nevezett vegyületek fokozott termelődése miatt jelentkezhetnek, és bár a hasmenés kellemetlen lehet, nem különösebben veszélyes. Igyekezzünk több folyadékot inni, és könnyen emészthető ételeket, például banánt, párolt rizst vagy zöldségeket fogyasztani.

Aggodalomra adhat okot a megemelkedett testhőmérséklet is, de ez is teljesen normális. A hormonális változások miatt ugyanis folyamatosan "ugrálhat" a testhőmérséklet (ez általában jól megfigyelhető mintát követ, és ennek ismerete a természetes családtervezés egyik alapja). A testhőmérséklet az ovulációt követően megemelkedhet, és magasan is maradhat egészen a menstruáció végéig. Erre felesleges lázcsillapítót bevenni. Ha nagyon kellemetlenül érezzük magunkat, akkor zuhanyozzunk le langyos vízzel.