Mozaik | 2020. 12. 18. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A legújabb kutatások szerint a magányos emberek agyának megvan a maga sajátos idegi aláírása.

Ezek az új eredmények nagyon fontosak a tudomány számára, mert segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen folyamatok állnak az egyre nagyobb mértékeket öltő mentális egészségügyi probléma mögött - írja az Origo.

A kutatásban 38 701 középkorú és idősebb önkéntes vett részt, akiknek adatait az Egyesült Királyság Biobank egészségügyi adatbázis projektje rögzítette, amely a magánnyal kapcsolatos MRI-vizsgálatok adatait egyesíti.

A tudósok több különbséget azonosítottak azoknak a résztvevőknek az agyában, akik gyakran érezték magányosnak magukat.

Az agy úgynevezett „alapértelmezett hálózata" (DNM) akkor aktív, amikor álmodozunk,

vagyis a múlton vagy a jövőn merengünk, emlékezünk, a jövőt tervezzük, másokról gondolkodunk vagy különböző forgatókönyveket képzelünk el.

A kívánt társadalmi tapasztalatok hiányában a magányos egyének befelé fordulhatnak, miközben felidézik a korábbi közösségi élményeiket vagy elképzelik azokat
– mondta Nathan Spreng, a kanadai McGill Egyetem neurológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Tudjuk, hogy ezeket a kognitív képességeket az alapértelmezett hálózati agyi régiók közvetítik, ezért fokozott hangsúly kerül az önreflexióra és az agy memória-alapú funkcióira.

A kutatók megvizsgálták a magány jelenségét is, tehát annak az állapotnak a tartós negatív hatásait,

amelyeket egy személy akkor tapasztal, amikor társadalmilag elszigetelődik másoktól.

Azt látták, hogy a magukat gyakran magányosnak érző emberek agyában az alapértelmezett hálózat erősebben volt összekötve és több szürkeállomány figyelhető meg, ami nagyobb aktivitásra utal ezekben az idegi régiókban.

A magány ebben az esetben egy teljesebb boltozathoz (fornix) is kapcsolódott: az idegrostok kötegéhez, amely összekapcsolja az alapértelmezett hálózatot a hippocampussal, ami kiemelten fontos szerepet játszik az emlékek kialakulásában.

Úgy tűnik, hogy az agyi tevékenység valamilyen módon megpróbálja kompenzálni az üresség érzését
– mutattak rá a kutatók a Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. 

A magány komoly egészségügyi problémát jelent és összefüggésben állhat többek között a megnövekedett vérnyomással,

az Alzheimer-kór kialakulásával és esetenként a korai halállal.

Ezért fontos, hogy a szakemberek minél jobban megértsék annak mechanizmusát és azt, hogy vajon miért alakul ki ez az érzés és hogyan befolyásolja az agyműködést.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy idén is megérkezett a betlehemi békeláng Ukrajnába. A békelángot este vették át a Lemberg megyei cserkészek a lengyel cserkészektől a Sehényi ukrán-lengyel nemzetközi ellenőrző ponton.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ötször halálosabb lehet a koronavírus az influenzánál. A Covid-19 vagy influenza miatt kórházi kezelésre szorulók közül a koronavírusos betegek esetében ötször nagyobb volt a halálozás kockázata, mint az influenzásoknál.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!