MTI

| 2020. 12. 18. – 18:00 |

Szlávik János szerint a különböző oltásoknak a kifejlesztési helye helyett inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem lehetünk elfogultak. A különböző oltásoknak a kifejlesztési helye helyett inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Szlávik János elmondta, a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog - írja az MTI.

Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd,

vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

Kiemelte azt is, fel kell készülni a vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan, amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni; meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat.

Hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Szlávik János hangsúlyozta, nem szabadna az oltásokat azok kifejlesztési helye alapján rangsorolni. „Azért, mert egy oltás olyan országból származik, ami nekünk nem szimpatikus, attól az még lehet jó” – mutatott rá, hozzátéve, ez fordítva is igaz.

A főorvos szerint az oltásoknak inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni.

Vakcinából egyébként nagyon sokféle áll majd rendelkezésre, s ezek – a hatásmechanizmust vizsgálva – teljesen különböznek egymástól. Ezért az a valószínű, hogy jövőre Magyarországra is többféle vakcina érkezik majd – jelezte.

A közelgő ünnepekről azt közölte, a legjobb, ha az egyébként is közös háztartásban élők együtt karácsonyoznak.

Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem

– mondta Szlávik János.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Olaszországot lezárják az ünnepekre. December 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Törökországban negyedik napja dönt rekordot a halottak napi száma. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 364-re emelkedett. A hétfői napi adat 229, a keddi 235, a szerdai pedig 240 volt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!