Közélet | 2020. 12. 18. – 11:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

December 17-én, csütörtökön a Legfelsőbb Tanácsnak felajánlották, hogy pénzbüntetést vezessenek be  a koronavírus-tesztek meghamisításáért.

Erről a Tanács adminisztrációjának információs osztálya számolt be – közli a Podrobnosztyi.ua hírportál. 

Az Országos Egészségügyi, Orvosi Segítségnyújtási és Egészségbiztosítási Bizottság támogatta a vonatkozó törvényjavaslatot.

E törvényjavaslatot azért hozták létre, hogy megvédjék az ukrán állampolgárokat a hamisított gyógyszerkészítményektől,

amelyek magukban foglalják a koronavírus-tesztet is.

A bizottság támogatta a 4491. számú törvénytervezetet, és azt javasolta, hogy a bűnüldözési bizottság, amelyet e törvénytervezet előkészítésének vezetőjeként határoztak meg, javasolja, hogy a Legfelsőbb Tanács fogadja el azt első olvasatban alapként - áll a közleményben.

A törvény meghatározza, hogy pontosan mi tartozik a hamisított orvosi termékekhez. 

A hamisított koronavírus-tesztek csempészését öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel javasolják büntetni,

ezenkívül  5-10 ezer adómentes minimáljövedelemnek megfelelő (85 – 170 ezer hrivnya) összegű pénzbírság járhat érte. 

Ha a bűncselekményt ismételten vagy személyek egy csoportja előzetes összeesküvés útján követte el, ez nyolctól 10 évig terjedő szabadságvesztést és vagyonelkobzást vonhat maga után.

A hamisított készítmények szervezett csoport általi csempészését tíz-tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással büntethetik. 

5–10 ezer adómentes minimáljövedelemnek megfelelő összegű  (85–170 ezer hrivnya) pénzbírsággal,

illetve öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel akarják büntetni a tudatosan hamisított gyógyszerkészítmények gyártását, vásárlását, szállítását, eladását vagy tárolását. 

Szigorúbb büntetés járna ugyanazon cselekmények miatt azoknak, akik ismételten vagy előzetes összeesküvéssel követték el a hamisított orvosi termékek értékesítését vagy információs rendszereket, köztük az internetet használták, vagy nagy mértékben értékesítették a termékeket, vagy ha ezek hosszú távú egészségügyi rendellenességet okoztak az embernek.

Ebben az esetben nyolctól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással büntethetik őket. 

Ha a bűncselekményt szervezett csoport követte el, vagy egy személy halálát vagy más súlyos következményeket von maga után, ez tíztől 15 évig évig terjedő szabadságvesztéssel vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással jár.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában 5100 hrivnya bírság jár a nem megfelelő maszkviselésért. A törvénytervezet a lakosság egészségügyi és járványos jólétének biztosításáról szóló törvény módosítását írja elő.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában kötelezővé tehetik a koronavírus elleni oltást. A koronavírus elleni tömeges oltás Ukrajnában legkorábban áprilisban kezdődik. 


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!