Életmód | 2020. 12. 19. – 13:55 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A bőrrák elleni legjobb védekezés, ha óvjuk a bőrt a közvetlen napfénytől. Emellett pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen figyeljük és ellenőrizzük a bőrünket, hogy időben elcsíphessük a betegségre utaló elváltozásokat.

Rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés mellett is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a következő bőrelváltozásokra -írja a Házipatika.com.

6 milliméternél nagyobb, új anyajegyek megjelenése

Egy új szeplő vagy anyajegy megjelenése önmagában még nem ok a pánikolásra, de ha a mérete nagyobb, mint 6 mm, az a melanóma egyik korai jele is lehet - akárcsak az, ha az anyajegy mérete folyamatosan növekszik. A melanóma szinte bármilyen életkorban jelentkezhet, így érdemes ügyelni a tüneteire. Azért nem könnyű mindig észrevenni, mert olyan, nehezen látható helyeken is lehetnek új anyajegyek, mint a hátunk, vagy a tarkónk, ezért fontos, hogy a családtagok időről időre egymást is ellenőrizzék.

Egyenetlen szélű új anyajegyek

Egy nem rosszindulatú anyajegy általában szimmetrikus és a szélei is egyenletesek - ha olyat találunk magunkon, ami aszimmetrikus és egyenetlen vagy elmosódott szélű, mindenképp mutassuk meg orvosnak is. Ezeket sem mindig könnyű észrevenni, mert igazán közelről nézve szinte minden anyajegy széle egyenetlennek látszik egy kicsit, ráadásul ha valaki szeplősödésre hajlamos, több szeplő egymás mellett távolról szintén egy aszimmetrikus bőrhiba képét mutathatja.

Furcsa színű anyajegyek

Az anyajegyek színe általában barna vagy barnás árnyalatú, esetleg barnás rózsaszín. Ha egy anyajegy fekete, piros, fehér, esetleg kék, akkor is jó, ha mihamarabb látja egy szakember is. Szintén rosszat jelenthet egy olyan anyajegy, amely egyszerre több színű, például kétféle barna. A színváltozást sokan azért nem veszik észre, mert azt gondolják, hogy ha nyáron lebarnulnak, és sötétebb lesz a bőrük, logikus, hogy az anyajegyeik is sötétebbek lesznek - pedig ez nem igaz. Ha bármelyik anyajegyünk színe megváltozik, a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz.

Pikkelyes foltok

Ha pikkelyes foltot találunk a karunkon, az lehet egyszerű bőrkiszáradás is, de ha a mérete meghaladja a 6 milimétert, és 6 hét után sem tűnik el, akkor mutassuk meg bőrgyógyásznak, mert karcinóma jele is lehet, főleg akkor, ha csak egy, vagy néhány van belőle. Ha sok kis pikkelyes foltunk van, az valószínűleg inkább kiütés. Az ilyen kis foltokat akkor nehéz észrevenni, ha valaki sokat napozik, esetleg le is ég, mert gyakran egyszerű bőrhámlásnak véli a dolgot.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!