Közélet | 2020. 12. 19. – 15:01 |

Hirdetés

„Ne koholj rosszat embertársad ellen, aki gyanútlanul lakik melletted! Ne pörölj ok nélkül olyan emberrel, aki nem bánt rosszul veled!” (Péld 3, 29–30)

Néha semmiségek miatt is megsértődnek az emberek, haragra gerjednek egymás ellen. Azután a haragot tartósítják magukban. Sokan, akik régóta haragszanak, már nem is emlékeznek haragjuk igazi okára – haragszanak valakire, csak úgy. Igen ám, de a harag olyan, mint egy fel nem robbant bomba. Nem tudni, milyen hatásra, milyen alkalomból robban és öl, pusztít. De nemcsak az ellenséget pusztítja, hanem elpusztítja azt is, aki a haragot tartósította magában.

Újból gyilkosságsorozat volt egy amerika iskolában. Egy gyermek lelőtte ártatlan tanárait és diáktársait, végül önmagát. A nyomozás kiderítette, hogy a fiatal legényke már régen kesereg, mert nem kapott jó osztályzatot, mert a diákok nem jó szemmel nézik az ostoba öltözködési szokásait, cifra hajviseletét stb. Ezért azután bosszút forralt magában, és a rettenetes harag, bosszú egyszer, mint a bomba, rombolt, pusztított, ártatlan diákokat, tanárokat ölt meg, végül önmagát is elpusztította. Mindez miért? Mert a harag, a gyűlölet nőttön nőtt, erősödött a szívben és egyszer elszabadult a pokol.

Egy másik fiatalember egy templomba ment be golyószóróval. Éppen ifjúsági órát tartottak és az énekkar gyakorolt egy új éneket. Először hangosan káromkodott, szidalmazta Istent, a vallást, a keresztényeket és utána tüzet nyitott. Rettenetes lehetett ez a sátáni harc: hét fiatal azonnal meghalt, 18 személy súlyosan megsebesült, és a végén önmagát is fejbe lőtte ez a szerencsétlen ember. Megtalálták a naplóját, amelyben leírta keserűségét, dühét, amit az váltott ki, hogy a fiatalok mindig mennek a templomba, jó kedvűek és énekelnek és mindenki szereti őket. Ő, mivel a szülei meghaltak, nem tartozott senkihez, nem voltak barátai sem, és emiatt haragudott az egész világra. Haragja gyűlöletté vált és a gyűlöletből gyilkosság lett. Ha lett volna valaki, akinek panaszkodott volna, ha lett volna valaki, akinek őszintén elmondhatta volna a bánatát, sérelmét, akkor nem történt volna ez a tragédia.

„Ne koholj rosszat embertársad ellen, aki gyanútlanul lakik melletted.” A gyanútlan, áldozatul esett fiatalok biztosan szerették volna ezt a keserű szívű embert, ha ismerték volna. Nem kell messzire menned, nézz magad köré – mindenkit szeretsz? Nem őrzöl keserűséget a szívedben a férjed, feleséged, sógorod, apósod, szomszédod iránt? Milyen aknát rejtegetsz? Nem kell feltétlenül golyószórót használni, meg lehet ölni az örömöt, a békességet, a hitet, a reménységet, az álmokat a családodban, a munkahelyeden, a társadban egy gonosz kijelentéssel, egy hamis gyanúsítással, váddal. Milyen rosszat koholsz titokban szívedben, miközben gyanútlanul melletted él vagy dolgozik egy ártatlan munkatárs, gyermek, feleség szomszéd vagy szülő? Állj meg! Most még megfordíthatod a fegyvert, még nem robbant a koholt rossz. Ne engedd szabadjára magadban az indulatokat. Most még van idő, bocsáss meg, légy engedékeny, próbálj meg szeretni, tűrni, megbocsátani. Most, amíg még fékezhető a keserűséged, haragod, most állj meg és nézz fel a keresztre! Jézus, Isten fia megbocsátott azoknak, akik Őt ártatlanul megfeszítették. Megbocsátott neked is. Meghalt helyetted is. Fogadd el az Ő szeretetét, add át szívedet Neki, és békességet kapsz, nyugalmad lesz és másként fogod látni körülötted az embereket, akik ellen most gonoszt forralsz! Ne engedd, hogy a Sátán kezedbe adja a gyilkos fegyvert! Ne várj, még ma köss békét Istennel és meglátod, hogy más emberré leszel. Int, figyelmeztet, kérlel az ige: Ne tedd! Ne tedd! Vizsgáld meg magad: mit hordozol, mit tervezel, koholsz a gyanútlan és ártatlan emberek ellen? Vizsgáld meg szívedet Isten igéjének fényében! Legyen szabad a szíved Isten számára, legyen szabad a szíved a békesség, a szeretet és a boldogság számára! Rajtad múlik, hogy mit engedsz meg magadnak, mit tűrsz meg magadban. Istenem, ó de remeg a szívem, ha belenézek az ige tükrébe! Tisztíts meg engem minden gonosz indulattól, szeretetlenségtől! Itt a szívem, tölts be Szent Lelkeddel minden helyet!

Tégy egészen szabaddá a szeretetre, az örömre! Ámen.
(Morzsák 2.)

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella

 

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 51. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!