Gazdaság | 2020. 12. 20. – 17:11 |

Őrdarmán a Naturalma Kft. és a Holland Plant Ukrajna szervezésében néhány évvel ezelőtt egy nagyon hasznos és tanulságos szemináriumra került sor, aminek a fő témája a natúr alma termesztése volt nemcsak nálunk, Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában, azért is minden régióból voltak résztvevők.


Hirdetés

Őrdarmán a Naturalma Kft. és a Holland Plant Ukrajna szervezésében néhány évvel ezelőtt egy nagyon hasznos és tanulságos szemináriumra került sor, aminek a fő témája a natúr alma termesztése volt nemcsak nálunk, Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában, azért is minden régióból voltak résztvevők.

A találkozó célja az volt, hogy minden termelőt részletesen megismertessen egy új, modern termesztési technológiával, amivel lényegesen csökkenthetjük a vegyszerek használatát az almatermesztésben, ami valójában forradalmasíthatja a mai almatermesztést.

Nagyon sok érdekes és hasznos dolgot tanulhatott meg mindenki, és minden termelő rájött arra, hogy van kiút a zsákutcából, különösen nálunk, ahol ideálisak az ökológiai viszonyok a bioalma termesztésére, csak változtatni kell a szemléleten. Már nagyapáink is – tudatosan vagy tudatlanul – használták ezt a technológiát és jó eredményeket értek el. Abban az időben bizony még vegyszermentes almát fogyasztottunk. Most egy új helyzet állt elő.

A nagy technikai fejlettség ahhoz vezetett, hogy ha jó eredményeket akarunk elérni a gyümölcstermesztésben, 15-20, vagy még több permetezést kell elvégeznünk, hogy megvédjük a gyümölcsöseinket a kórokozóktól és a kártevőktől.

 Azért felmerül a kérdés: melyik úton akarunk járni? Úgy gondolom, hogy a közeljövőben a bioalma programnak van perspektívája, mert lényegesen csökkenthetjük a vegyszerek használatát, ezzel csökkentjük a termelési önköltséget, és ami nagyon lényeges, védjük a környezetet. A bioalma program csak 4-6 permetezést javasol. Így felmerül a kérdés, hogy min is alapszik ez a módszer? Először is azon, hogy új, ellenálló (rezisztens) almafajták jelentek meg a piacon, amelyek minőségileg semmivel sem rosszabbak az eddigi fajtáktól. Ízre kitűnőek, lényegében hagyományos körülmények között egész tavaszig jól tárolhatók. Ezekhez a fajtákhoz tartoznak például a piros színű Rozella és Red Topáz, a sárga színű Sirius, Luna, Orion.

Amire különösen felfigyelt mindenki a szemináriumon, amikor megtekintettük a faiskolát, aki még nem is szakember, az is észrevette az ideális rendet, amit ott láttunk. Lényegében körülbelül 600 ezer csemetét termelnek évente, zöme almacsemete  annak nagy része is rezisztens fajta, de meg lehet találni régebbi fajtákat is. Ezen kívül a 10%-át csonthéjas csemeték teszik ki (cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack és szilva).

Befejezéssül szeretném felhívni minden termelőnek a figyelmét (akár kistermelő, akár nagytermelő): a bioalma programnak van csak igazi jövője. Mindenki elmehet Őrdarmára, ahol ingyen hasznos tanácsokat fog kapni, de szeretnék adni egy pár elérhetőséget is: 0503725574 vagy 0503728550.

Ha kérdések merülnének fel, kérem hívjanak telefonon és szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0975166318 vagy a 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 51. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!