Kárpátinfo hetilap


Megosztás

A zöldhagyma hajtatásáról szóló cikkünk első részében a gazdák választ kaphattak azokra a kérdésekre, hogy mikor és milyen hagymát érdemes hajtatni a késő őszi, kora téli időszakban. A termesztés során felmerülő további kérdések megválaszolásával szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a termelőknek és érdeklődőknek, akik a lehető legkorábban és a legjobb minőségben szeretnének zöld hagymaszárat termeszteni.

Hová ültessük?

Erre a kérdésre a választ nem lehet egy mondatban megadni. Ugyanis vannak termelők, akik előveteményként a fóliaház laza szerkezetű talajába ültetnek, 1,2-1,5 m széles ágyásokat és 0,3-0,5 m széles művelő utakat alakítva ki. Ebben az esetben fontos, hogy figyelembe vegyük az ágyások és sorok hosszanti irányú elhelyezését. Erre azért van szükség, hogy az állományunk jobban szellőzzön, elkerülve ezzel a különböző rothadásos, penészes megbetegedéseket. A megfelelő helykihasználás végett az ágyásokban 8-10 cm sor- és 2-3 cm tőtávolságra tesszük le a gumókat, úgy, hogy egymáshoz ne érjenek és a hagymák fölfelé néző részét levágjuk, megkönnyítve ezzel a zöld hagymaszárak fejlődését.

Vannak, akik pincékben, különböző enyhén fűtött helyiségekben polcokat alakítanak ki, amelyre termesztő ládákban különböző termesztő közegeket (perlit, használt tőzeg vagy kókusz, forgács és fűrészpor keveréke stb.) tesznek, s ezekbe ültetik a hagymafejeket. Ennél a termesztési technológiánál fontos megjegyezni: ahhoz, hogy egy zárt, napfénytől mentes helyen jó minőségű zöld hagymaszárunk legyen, a szakszerű pótmegvilágítás alkalmazása elengedhetetlen.

Egyes termelők a palántanevelőikben, a főnövények palántanevelési ideje alatt az asztalok alatt gyökereztetik meg a hagymákat, a fűtést és a pótmegvilágítást maximálisan kihasználva. A főnövények kiültetését követően áthelyezik a termesztő ládákat a meggyökereztetett hagymákkal együtt a nagylégterű fóliasátrakba, és mire a fő kultúrnövény árnyékot adna, addigra a zöldhagyma értékesítésre kerül.

Milyen mélyre ültessük?

A legoptimálisabb ültetési mélység az, amikor a laza szerkezetű ágyásokba, szaporító ládákban lévő termesztő közegbe kb. 2 centiméternyit nyomunk be a hagymafejekből. Az ennél mélyebbre történő lerakás, vagy esetleg a hagymák földdel való betakarása esetén hosszabb fehér szárrészt kapunk, viszont számolnunk kell a hagymafejek intenzívebb rothadásával és a szárak elvékonyodásával.

Hogyan ápoljuk?

Ápolási munkái közé legtöbbször az öntözést, a szellőztetést, és szükség esetén a fátyolfóliával történő ki-betakarást soroljuk. Ha ezeket ügyesen és nagy odafigyeléssel kombináljuk, akkor a zöldhagyma rövid tenyészidejének köszönhetően elkerülhetőek az esetleges növényvédelmi beavatkozások. Akadnak viszont olyan hosszantartó borús, párás időszakok, amikor is a rendszeres szellőztetésünk ellenére a hagymaperonoszpóra felüti a fejét. Ilyenkor kénytelenek vagyunk növényvédelmi kezelést beiktatni (pl. Amistar), hogy elkerüljük a zöld hagymaszáraink megbetegedését.

Különösebb tápoldatozást nem igényel. Szintén termelői tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a vöröshagyma-fejekben elegendő tápanyag van a zöld hagymaszárak kifejlődéséhez. Talajon történő termesztés esetén pedig a trágyázott talajok kerülendőek.

A sikeres zöldhagyma termesztése az egyenletes vízellátásban és a szellőztetésben rejlik. A mesterséges ültető közegek esetében ügyeljünk arra, hogy soha ne száradjanak ki teljesen. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy ha a termesztő közegbe belemarkolva és összenyomva néhány csepp víz kicsordul, akkor megfelelő a közegünk és a növényünk vízellátása. Talajos termesztés esetén viszont a fordítottjára kell nagyon odafigyelnünk, ugyanis, ha a talajunkat folyamatosan túlöntözzük, akkor beindulhatnak a különböző rothadásos és penészes megbetegedések.

Hogyan tartsuk gyommentesen?

  A hagyma vegyszeres gyomirtására léteznek ugyan készítmények, de tekintettel a zöld hagymaszár kinevelésének rövid tenyészidejére, az azt követő főnövények gyomirtó érzékenységére (pl. uborka), a gyomirtók hosszú élelmezési várakozási idejére, a vegyszeres gyomírtószerek alkalmazása nem ajánlott. Ha szükséges, akkor a gyommentesítés mechanikusan, kézi gyomlálással oldható meg. De akadnak tapasztaltabb termelők, akik tudják, hogy a legnagyobb fejtörést az úgynevezett tyúkhúr elnevezésű gyom okozza, és ezeket még ősszel, a talaj-előkészítések előtt garaszolással eltávolítják a fóliaházakból, jelentősen lecsökkentve ezzel a gyomosodást. Célszerű továbbá a talaj-előkészületeket (ásás, frezázás) közvetlenül a hagymafejek lerakása előtt elvégezni.

Hogyan értékesítsük?

A felszedést követően a hagymafejről egy éles késsel eltávolítjuk a tönköt, mintegy 1 cm-re a hagymatest aljától. Ezt követi a hajtások kihúzása. A következő művelet a hajtások törölgetése vagy mosása. Erre akkor van szükség, ha földes vagy sáros a hagyma. Ilyenkor részesülnek előnyben azok a termesztői közegek (perlit, kókusz, forgács), ahol ez a munkafolyamat megspórolható. Ezt követi a hártyák eltávolítása és a csomagolás. Csomagolását tekintve megkülönböztetünk csomózott (4-5 db/csomag) és kilós kiszerelést. Vidékünkre leginkább a csomózott értékesítési forma a jellemző.

Nagy Csaba falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány