MTI

| 2020. 12. 21. – 19:30 |

Lengyelország is felfüggeszti a koronavírus terjedése miatt hétfő éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Lengyelország is felfüggeszti a koronavírus terjedése miatt hétfő éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását – jelentette be a lengyel kormányszóvivő.

Twitter-bejegyzésében Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést - írja az MTI.

Müller vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: hétfő délelőtt a lengyel kormány kötelékében működő, a koronavírus-járvány kezelésére hivatott válságstáb megvitatja a korábbinál hetven százalékkal fertőzőbb koronavírus-változat délkelet-angliai felbukkanása nyomán kialakult helyzetet.

A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michał Dworczyk közölte:

a válságstáb ülésén a légijáratok felfüggesztésének időtartamáról is tárgyalnak.

Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is úgy döntött, hogy nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Őket követte vasárnap kora estig Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait, Salvador. Hollandia és Németország legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára.

Franciaország csak 48 órás beutazási tilalmat vezetett be. Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében is hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte:

a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában,

illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

Az ARD német tévécsatorna vasárnapi értesülése szerint az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét az év végéig betöltő német kormány arra törekszik, hogy a tagállamok lehetőleg egységesen válaszoljanak a mutálódott vírus rohamos terjedésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben –, továbbá Hollandiában, Olaszországban és Ausztráliában is – mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid–19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője a brit BBC médiának azt mondta, hogy már folynak a kutatóvizsgálatok az új vírustörzs tulajdonságainak feltárására. – Minél hosszabb ideig tart egy járvány, a vírusnak annál több lehetősége van a mutálódásra.

Ezért azonnal meg kell tennünk mindent a ragály terjedése ellen, mert így szűkíthetjük a kórokozó változási lehetőségeit

– mondta a szakember.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár hetven százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek.

Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek szerint az új koronavírus-mutáció a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedéseket okozna, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzs ellen.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy egy új, az eddiginél legalább 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-mutációt észleltek az Egyesült Királyságban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy még nincs ellenőrzés alatt az új koronavírus vírustörzs. Ezért volt szükség a vasárnap életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!