Életmód | 2020. 12. 21. – 20:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Igen sok ember megtapasztalja a lábszár viszketését, különösen a hideg hónapokban. Vannak azonban olyan figyelmeztető jelek, amelyek azt feltételezik, hogy csak egy nem egyszerű bőrszárazság okozza a tünetet.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a lábszárviszketéssel? A kérdésre Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza válaszol - írja a Házipatika.com.

Bőrszárazság

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka. Bár a vakarás ideiglenesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, így végül tovább súlyosbodhat a helyzet. Fontos tudni azt is, hogy idősebb korban a bőr elvékonyodik és kevesebb nedvességet köt meg, így hamarabb kiszáradhat és viszketni kezdhet.

Borotválás

A borotva okozta kisebb sérülésektől, bizonyos esetekben pedig a borotváláshoz használt haboktól, krémektől is kialakulhat olyan irritáció, amely viszketést okoz. De még a bőr alatt maradó, ki nem nőtt szőrszálak is irritálhatják a bőrt.

Allergia, irritáció

A bőrizgató hatású vegyi anyagokon kívül bizonyos - akár szintetikus, akár természetes - kemikáliák is válthatnak ki allergiás reakciókat. A viszketésen kívül kipirosodás és duzzanat is jelentkezhet.

Ekcéma, atópiás dermatitisz

A bőr gyulladásával járó betegség bármely testrészen, így a lábszáron is előfordulhat. Felnőtteknél azonban a térd- és könyökhajlatokban jelenik meg a leggyakrabban. Fontos, hogy bőrgyógyász lássa a száraz, piros, irritált, viszkető területet - többek között azért, hogy pontosan elkülöníthető legyen az ekcéma a bőrszárazságtól, és így a kezelés is hatékony felegyen.

Sztázis dermatitisz

A sztázis dermatitisz az ekcéma egyik típusa, amely a lábszár bőrének tartós kipirulását, hámlását, melegségét és duzzanatát okozza. Sok esetben a bőr sötétbarnásra színeződik, a vénákban meggyengült keringés miatt pedig fájdalom, nehézláb-érzés, visszér és fekélyesedés is megjelenhet.

Pikkelysömör

A pikkelysömör egy krónikus, örökölhető bőrbetegség. A leggyakrabban vörös, hámló foltok formájában jelentkezik, tipikusan a könyökön, a térden és a fejbőrön - de tulajdonképpen bármelyik testrész érintett lehet. Általában nem viszket, de vannak súlyosabb formák vagy akut fellángolások, amikor a betegek viszketést is tapasztalnak.

Cukorbetegség

Nem közvetlenül a cukorbetegség okoz bőrviszketést, de a diabéteszes betegeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki olyan betegségek, amelyek ezzel a tünettel is járhatnak. Ilyen például a bakteriális vagy gombás fertőzés, a keringési problémák vagy a veseelégtelenség. Sok esetben éppen a romló keringés miatt viszkető lábszár hívja fel a figyelmet a diabéteszre.

Ritkább okok

Ritkábban, de előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben. Rosszindulatú rákos betegség fennállása esetén akár a teljes testen is jelentkezhet bőrviszketés. Emellett pajzsmirigy- vagy vesefunkciós-zavarok is okozhatnak viszketést.

Ezért fontos a bőrgyógyászati vizsgálat

Mint látható, a lábszár vagy más testrészek viszketésének is lehet egészen ártatlan, de akár súlyosabb oka is. Hacsak nem egészen nyilvánvaló a kiváltó ok vagy nem múlik el pár nap alatt - krémezés hatására sem - a viszketés, akkor mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni - tanácsolja a szakember. A kivizsgálásig érdemes végiggondolni, mióta áll fenn a viszketés, lehet-e valamihez kapcsolni a kialakulását, illetve vannak-e más zavaró tünetek. Előfordulhat, hogy más vizsgálatokra - például laborleletekre - is szükség lesz a pontos diagnózishoz. A cél ugyanis nem csupán az, hogy a kínzó viszketést megszüntessük - vagy legalábbis enyhítsük -, hanem az, is, hogy a valódi kiváltó okot megtaláljuk és kezeljük.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!