Életmód | 2020. 12. 21. – 05:45 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nyelvünk fontos szerepet tölt be a rágásban, nyelésben és ízérzékelésben egyaránt. Mindezeken felül képet adhat általános egészségi állapotunkról is, hiszen számos akut és krónikus betegség tünetei megjelenhetnek a nyelven.

A nyelv egészséges állapotban rózsaszínes-vöröses színű, apró dudorokkal és hullámokkal a felszínén - mondta el a health.com-nak nyilatkozva dr. Sally Cram, az Amerikai Fogászok Szövetségének (ADA) szakértője. Amennyiben változást tapasztalunk, az akár betegségre is utalhat. A szájpenész és az afta például meglehetősen gyakori azoknál, akik diagnosztizálatlan és kezeletlen cukorbetegségben szenvednek. A szájpenész a gyenge immunrendszer jele: gombás eredetű fertőzés, amely vastag, fehér lepedékként jelenik meg a nyelven. Emellett a cukorbetegek gyakran küzdenek szájszárazsággal, aminek szinten lehet kihatása a nyelvük megjelenésére - írja a Házipatika.com.

Szájpenész HIV-fertőzötteknél is jelentkezhet, akiknél szintén az immunrendszer legyengülését jelzi. Az AIDS tünetei lehetnek a nyelven és a szájüregben máshol jelentkező vöröses fekélyek, akárcsak a nyelv szélein jelentkező fehér, szőrszerű növedékek. Szájpenész jelentkezhet továbbá Sjögren-szindrómás betegeknél is. Az autoimmun betegség gyakran érinti a nyál- és a könnytermelő mirigyeket.

Cöliákia, vagyis gluténérzékenység esetén a gluténfogyasztás immunreakciót provokálhat ki a vékonybél ellen. Ennek nyomán olyan tünetek jelentkeznek, mint a székrekedés, hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, valamint az atrópiás glosszitisz, egy nyelvgyulladás, amelynek hatására a nyelv felülete kisimul. Egy meglehetősen fájdalmas állapotról van szó, hiszen nemcsak az ízérzékelés változik meg, hanem a savas, fűszeres élelmiszerek és alkoholos italok fogyasztása akár égő érzést is okozhat. Ezen felül gluténérzékenység hatására a nyelv be is repedezhet. 

Vitaminhiányt is jelezhet, ha nyelvünk kinézete megváltozik. Amennyiben például vörösebbé válik, akkor a háttérben akár folsavhiány, vashiány vagy B12-vitamin-hiány is állhat. Emellett tüszős mandulagyulladás tünete is lehet, valamint Kawasaki-szindrómáé is. Ha pedig nyelvünkön olyan dudort, fekélyt, sebet találunk, amely két hét után sem múlik el, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ez ritka esetekben rákos megbetegedés tünete is lehet.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!