HáziPatika.com

| 2020. 12. 21. – 17:45 |

A pajzsmirigy hormonrendszerünk egyik nagyon fontos eleme, amellyel ha baj van, akkor számos módon hathat az egészségünkre.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigy hormonrendszerünk egyik nagyon fontos eleme, amellyel ha baj van, akkor számos módon hathat az egészségünkre. Ezek jelezhetik e fontos szerv működési zavarait.

Megváltozik a bőrünk

Ha valakinek túlműködik a pajzsmirigye, akkor tapasztalhatja, hogy bőre elvékonyodik, alulműködés esetén pedig azt vehetjük észre, hogy bőrünk durvább, vastagabb, reszelősebb lett. Szintén túlműködésre utal, ha a bőr gyakran meleg és nyirkos, illetve ha az arc és a tenyér gyakran kivörösödik - írja a Házipatika.com.

Megváltozik a súlyunk

A pajzsmirigyműködési zavarai testsúlyunkra is hatással vannak.  A pajzsmirigy túlműködése jelentős súlyvesztéssel járhat, sőt sokaknál az is előfordul, hogy úgy következik be, hogy mellette étvágyuk szinte csillapíthatatlan. Ha viszont valaki hízik, és bárhogyan próbálkozik, nem tud súlyt leadni, illetve nagy az étvágya, akkor szintén gyanakodhat, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével.

Megváltozik a hőháztartásunk

Mivel a pajzsmirigynek komoly szerepe van az anyagcsere szabályozásában, túlműködés esetén gyakran előfordul, hogy a betegeknek melegük van és sokat izzadnak, illetve felgyorsul a szívverésük. Alulműködés esetén az anyagcsere lassul, így gyakran fázhatunk, illetve a kezek és a lábak hidegek lehetnek.
Ingadozhat a hangulatunk

A pajzsmirigy túlműködéséhez gyakran társul szorongás, hiperérzékenység, néha még pszichózis is. Alulműködés esetén nem ritkák a depressziós tünetek, ahogy a társaságkerülő, enyhén antiszociális viselkedés sem; előfordulhat még feledékenység és a motoros képességek romlása is.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!