MTI

| 2020. 12. 22. – 10:00 |

Az ukrán nemzetiségi szószóló arra kéri az ukrán hatóságokat, hogy vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója arra kéri az ukrán hatóságokat, hogy vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást.

Szuperák Brigitta az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt is kéri az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kisebbségek elleni nacionalista megnyilvánulásokkal szemben.

Kiemelte: az ukrán nemzetiség Magyarországon teljesen szabadon vállalhatja identitását.

"Bármiféle retorzió nélkül használhatjuk anyanyelvünket, rendezvényeinken elénekelhetjük az ukrán himnuszt, intézményeinkre egész évben kitűzhetjük az ukrán zászlót. Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy ukrán nemzetiségi identitásunkat, nyelvünket és kultúránkat megőrizzük, sőt, azt továbbadjuk gyermekeinknek" - fogalmazott Szuperák Brigitta.

Az ukrán nemzetiség tagjai a magyar politikai nemzet részei és a magyar Alaptörvény szerint államalkotó tényezők - írta.

"Ukrán nemzetünk és anyaországunk iránti szeretetünk megkérdőjelezhetetlen,

ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában, Kárpátalján élő magyar kisebbségeket ért atrocitások mellett"

- tette hozzá a nemzetiségi szószóló.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen - még november 21-én - elénekelték a magyar himnuszt; az esetről titokban készített videofelvétel jóval később került napvilágra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen.

Később az Ukrajinszki Novini hírportálnak megerősítették, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén

eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezt nyilatkozatban ítélte el.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán állam zaklatja, megfélemlíti a magyarokat. Szijjártó szerint Magyarország a szomszédos, egykor vele ellenséges államok legtöbbjével immár a szövetségesi viszony elmélyítésén dolgozik.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Fidesz elítéli a Kárpátalján élő magyarok ukrán hatóságok általi zaklatását. Felháborító, hogy a NATO-ba és az Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21. században is ilyen módszereket alkalmaz.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!