Közélet | 2020. 12. 22. – 07:31 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukránok többnyire negatívan várják az ország társadalmi-gazdasági helyzetének alakulását 2021-ben – közölte Szerhij Sapovalov, az Ilko Kucheriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány elemzője az országos reprezentatív felmérés eredményeinek bemutatása során.

„Megkérdeztük az ukránokat, hogyan vélekednek arról, hogy 2021-ben bekövetkezik-e a polgárok társadalmi-gazdasági helyzetének javulása. Ez a koronavírus-járvány leküzdésére vonatkozó elvárásokat is bemutatja” - idézte Sapovalov szavait a capital.ua hírportál.

Elmondása szerint a megkérdezettek csupán 15%-a gondolja úgy, hogy a hrivnya stabilabbá válik az új évben,

25%-uk a jólét növekedésére számít, 12% úgy véli, hogy csökkenteni lehet a tarifákat.

A pandémiával szembeni küzdelem tekintetében a vélemények különböznek, az ukránok 45%-a hiszi, hogy a járvány leküzdhető, 46%-a szerint nem lehet leküzdeni azt. 

Az ukránok negatívan értékelik a Donbász békéjével, a jogállamiság javításával és a bűnözés mértékének csökkentésével kapcsolatos elvárásokat is.

Körülbelül 20%-uk úgy véli, hogy 2021-ben már a béke fog uralkodni Donbászon, a polgárok mindössze 10%-a hisz a korrupt tisztviselők megbüntetésében, és ugyanannyian a bűnözés mértékének csökkentésében.

A válaszadók 18%-a arra számít, hogy 2021-ben javul a tisztességes igazságszolgáltatás.

Az országos felmérést a Demokratikus Kezdeményezések Alapítványa a Kijevi Szociológiai Intézettel (KIIS) együtt végezte 2020. december 5-13. között Ukrajna minden régiójában, a megszállt Donyeck és Luhanszk területek és Krím kivételével.

A közvélemény-kutatás személyes interjú módszerrel készült. Összesen 2004 Ukrajna 131 településén élő válaszadót kérdeztek meg. A statisztikai mintavételi hiba (0,95 valószínűséggel és 1,5 tervezési hatással) nem haladja meg a 3,3%-ot.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok 54%-a nem bízik Zelenszkijben. 2020 december közepén az ukránok bizalmatlanságukat fejezték ki a politikusokkal szemben.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukránok több mint 60%-a elégedetlen a koronavírus elleni küzdelemmel. Többek között a válaszadók 36%-a elégedett, 60%-a pedig elégedetlen Volodimir Zelenszkij elnök tevékenységével.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!