MTI

| 2020. 12. 22. – 11:00 |

Határozottan elítéli a NYEOMSZSZ az ukrán hatóságoknak az őshonos ukrajnai magyarok, annak vezetői és civil szervezetei elleni támadásait

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Határozottan elítéli a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) az ukrán hatóságoknak az őshonos ukrajnai magyar kisebbség, annak vezetői és civil szervezetei elleni támadásait, a belbiztonsági szervek fegyveres alakulatai részvételével az elmúlt napokban történt megfélemlítést - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

Négy nyelven közzétett felhívásukban - magyar, angol, német, francia - azt írták, hogy az ukrán kormány már évek óta lábbal tiporja a nemzeti kisebbségi jogokat

és "a durva események annak az elfogadhatatlan folyamatnak a részei".

Hazaárulással és szeparatizmussal vádolják a magyarok vezetőit és szervezeteit annak ellenére, hogy bizonyítottan minden ukrán törvényt betartottak és betartanak - fogalmaztak.

A NYEOMSZSZ emlékeztetett arra, hogy a kisebbségek nemzetiségi szimbólumainak használatát a kulturális autonómia keretén belül Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja.

Hangsúlyozták, ismételten ráirányítják a nemzetközi szervezetek figyelmét az őshonos ukrajnai magyar kisebbség elleni,

állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

Egyben felhívják az európai szervezeteket és emberjogi fórumokat, tiltakozzanak az ukrán illetékes szerveknél, hogy haladéktalanul vessenek véget az ukrajnai magyar kisebbség elleni támadásoknak és koncepciós eljárásoknak - közölték.

"Bízzunk abban, hogy Európa felelős vezetői és emberjogi szervezetei határozottan kiállnak az elnyomott őshonos kisebbségek létbiztonságának védelmében" - zárta felhívását a szövetség.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán állam zaklatja, megfélemlíti a magyarokat. Szijjártó szerint Magyarország a szomszédos, egykor vele ellenséges államok legtöbbjével immár a szövetségesi viszony elmélyítésén dolgozik.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Fidesz elítéli a Kárpátalján élő magyarok ukrán hatóságok általi zaklatását. A kormánypárt szerdán közölte, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!