Kárpátinfo.net


| 2020. 12. 22. – 12:00 |

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre Magyarországon a NAV veszi át. Az első részletet elég április 15-éig befizetni

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre Magyarországon a NAV veszi át.

A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz.

Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.   

Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról - írj a NAV Facebook-oldalán.

2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent. 

A gépjárműadó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletet 2021. szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó,

10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. 

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél. 

Jövőre a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlapon lehet bejelenteni, amely legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) küldhető be a NAV-hoz.

A nyomtatvány papír alapon is elérhető majd a NAV központi ügyfélszolgálatain. 

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg végig fennmarad Magyarországon. A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy növekszik a tartásdíj összege Ukrajnában. A létminimum és ennek megfelelően a gyermekek tartásdíjának növekedését 2021-ben július 1-jétől és december 1-jétől tervezik.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!