Mozaik | 2020. 12. 22. – 16:00 |

Két és fél év „hallgatás” után ismét kitört a Kilauea, a Hawaii-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, s izzó láva ömlik belőle

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Két és fél év „hallgatás” után ismét kitört a Kilauea, a Hawaii-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, s izzó láva ömlik belőle.

Sérülésekről, illetve anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés - írja a Hirado.

A Kilauea egy aktív pajzsvulkán a Hawaii-szigeteken, a nagy sziget déli partján.

A tengerszint fölé mintegy 100 ezer éve emelkedett fel. A múltban váltakozva produkált turistacsalogató, Hawaii-típusú és nagy robbanásosokkal járó, úgynevezett Surtsey-típusú kitöréseket — utóbbiak 1500 és 1890 között számos halálos áldozatot követeltek.

Legutóbbi nagy robbanásos kitörése 1924-ben volt.

1983. január elejétől egészen 2018 őszéig szinte folyamatosan működött, jelentős károkat okozva, 1990-ben többek közt Kalapana városát is elpusztította.

A mostani előtt legutóbb 2018. május 3-án tört ki, akkor több hasadék nyílt rajta a csúcs alatt,

és a kitörést erős, 6,9 magnitúdójú földrengés kísérte, ami miatt mintegy 2000 hawaii lakost evakuálni kellett.

2018. május 17-én kora reggel a vulkán robbanásszerűen kitört, és több mint 9000 méter magas hamuoszlopot lövellt a levegőbe.

A vulkán fő idegenforgalmi nevezetessége, a Halemaumau lávató megszűnt, és a kráter alján hatszáz méteres mélyedés jött létre, amivel a kráter alja a talajvízszint alá került.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ötször halálosabb lehet a koronavírus az influenzánál. A tanulmányban szereplő betegek átlagos életkora akár Covid-19-ben, akár influenzában szenvedtek, 69 év volt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az USA-ban jövőre önvezető autók is szállíthatnak majd házhoz. Az USA-ban a Walmart 2019-ben kezdett el dolgozni a Gatik nevű céggel, hogy önvezető teherautókat teszteljenek Bentonville és Arkansas között.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!