HáziPatika.com

| 2020. 12. 22. – 20:10 |

Az orvosok szerint azoknak is ajánlott tisztában lenni az alábbiakkal, akik nem dohányoznak.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az orvosok szerint azoknak is ajánlott tisztában lenni az alábbiakkal, akik nem dohányoznak.

Mellkasi fájdalom

A tüdőrák egyik leggyakoribb jele a krónikus mellkasi fájdalom. Különösen akkor van okunk aggódni, ha a fájdalom belégzés, köhögés és nevetés során erősödik. Akinél gyakran jelentkezik ez a panasz, illetve a fájdalom a vállakba és a hátba is átsugárzik, annak ajánlott mielőbb felkeresnie a háziorvosát - írja a Házipatika.com.

Köhögés

Sokan tudják, hogy a köhögés is egy fontos jel, az viszont kevésbé köztudott, hogy milyen típusú köhögésre javasolt jobban odafigyelni. A szakemberek szerint a rosszabbodó, egyre erőteljesebb köhögés, amely véres vagy sűrű, rozsdaszínű váladékkal jár, mindenképp gyanúra ad okot. Emellett az egy hónapnál hosszabb ideig tartó száraz köhögést is érdemes kivizsgáltatni.

Étvágytalanság, fogyás, gyengeség

Tüdőrákot jelezhet továbbá a megmagyarázhatatlan étvágy- és/vagy súlycsökkenés, az izomgyengeség, az állandó kimerültségérzet, valamint az is, ha valaki folyton visszatérő hörghuruttal vagy tüdőgyulladással küzd.

Magas kalciumszint

A magas kalciumszint is árulkodó lehet. Méghozzá azért, mert egyes rákbetegségek hormonokhoz hasonló anyagok termelődésével járnak, amelyek összezavarják az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben. Ez bizonyos esetekben azzal jár, hogy a vér kalciumszintje megugrik. Erről laborvizsgálattal kaphatunk pontos képet, de addig magunk is figyelhetünk a magas kalciumszint jeleire. Ilyenek például a hasfájás, a gyakori vizelési inger, az erős szomjúságérzet, a székrekedés, a hányinger vagy a szédülés.

A nemdohányzók is figyeljenek a jelekre!

A tüdőrák leginkább a cigarettázókat érinti, de azoknál is előfordulhat, akik soha nem gyújtottak rá. A szakemberek ezért az javasolják, hogy a nemdohányzók is fokozottan figyeljenek oda a fent említett jelekre.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!