MTI

| 2020. 12. 23. – 11:00 |

Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől,

hogy a december 23-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg.

Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára - írja az MTI.

A képviselőház többórás, éles vita után hozott döntést, és a szükségállapotot január 22-ig meghosszabbította. Az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a kormány kérését.

Az előterjesztést végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket kívülről támogató kommunista képviselők szavazataival fogadták el.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most harmadízben hosszabbítottak meg.

A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

"Biztos, hogy egy hajóban evezünk. Sajnálom, de tudom, hogy fájdalmas intézkedéseket kell hoznunk, és ehhez kell a szükségállapot. Más lehetőségünk nincs" - jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter a parlamenti vitában.

A szükségállapot többek között lehetővé teszi azt is, hogy a kritikus helyzetben a hadsereget is bevethessék a problémák megoldására.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy fél Európa már lezárta határait az angliai mutáns koronavírus miatt. Milánóban már találtak egy férfit, aki a mutáns vírussal fertőződött meg.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy még nincs ellenőrzés alatt az új koronavírus vírustörzs. Ezért volt szükség a vasárnap életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!