Kárpátinfo.net


| 2020. 12. 23. – 13:30 |

December 23-án eredményes diplomavédést tartottak az UNE UMOTI Magyar Filológiai Tanszék végzősei a Bercsényi Könyvtárban

Fotó: Dupka György Facebook-bejegyzése

Hirdetés

December 23-án eredményes diplomavédést tartottak az UNE UMOTI Magyar Filológiai Tanszék végzősei a Bercsényi Könyvtárban.

Dupka György történész lett független elnöke a vizsgabizottságnak - tudhattuk meg facebook-bejegyzéséből.

A bizottság tagjai voltak továbbá Zékány Krisztina tanszékvezető, Lizanec Péter professzor, Györke Magdolna docens, Stajer Szabina laboráns.

Dupka György írásában kiemelte, hogy pozitívan értékelték Filipenko Krisztina Új nyelvi jelenségek az e-kommunikációban Kárpátalján;

Szanyi Evelin Gyermekjátékok és mondókák az ungvári járási Kisdobronyban; Tóth Viktória: Lakodalmi szokások és kifejezések Hetyenben; Halász Zoltán Az internet hatása az UNE diákjainak nyelvhasználatában; Tóth Anikó Lakodalmi szokások és kifejezések Barkaszón című diplomamunkáját. 

A fiatal kutatók még a tapasztaltak számára is újat tudtak mondani.

Például Barkaszón a vőlegény a menyasszony elrablása után bort iszik a kedvese cipellőjéből.  A nyelvápolás terén negatívumok és pozitívumok egyaránt megfigyelhetők a fiatalok nyelvhasználatában. A népi hagyományok új szokásokkal bővülnek, például a vőfélyt egyes helyeken ceremóniamester, shomen váltja fel.

Egyre kevesebb a hagyományos lakodalom, egyre kevesebb gyerek születik. Viszont a nyugati világból beáramló negatív jelenségek rombolják a tradicionális családi életformát.

Sajnos, terjedőben van a vadházasság, illetve a házasságon kívüli együttélési szokás a fiatalok körében. - emelte ki a történész. Amely szembe megy a hagyományos családi értékekkel.

Valamennyi dolgozat a kárpátaljai magyarság életének egy-egy szegmensét, látleletét tárta fel.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!