Közélet | 2020. 12. 23. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió 27 tagállama megpróbálja összehangolni az Egyesült Királysághoz kapcsolódó beutazási korlátozásait, miután több tucat ország felfüggesztette azt egy új koronavírus-variáns miatt.

Franciaországgal kedd este megállapodás szültetett a tömegközlekedés és a közúti szállítás helyreállításáról, ám ezeket az eszközöket gyakorlatilag csak a Nagy-Britanniában rekedt vagy onnan visszatérő, nem brit állampolgárok használhatják - írja az MTI. 

Több ezer brit rekedt Törökországban.

Az Európai Bizottság azt javasolta az országoknak, hogy szüntessék meg a korlátozásokat, és biztosítsák a beutazást Nagy-Britanniából. Azonban az EU tagállamai szabadon meghatározhatják a határellenőrzésre vonatkozó saját szabályaikat.

Franciaország és az Egyesült Királyság próbál megállapodást kötni az országok közötti  fennakadások felszámolására. Az új, „mutáns vírus” sokkal fertőzőbbnek tűnik, de nincs jele annak, hogy halálosabb is lenne.

Blokkolják a briteket az EU-tagállamok

Szinte az összes EU-tagállam blokkolja az Egyesült Királyságból érkezni szándékozó utasokat. Törökország a SARS-CoV-2 koronavírus új vírustörzsének nagy-britanniai megjelenése miatt elkülönített 4603 utast, akik december 14. után az Egyesült Királyságból érkeztek – írta kedden Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy engedjék meg az emberek lakóhelyük szerinti országba történő utazását, azzal a feltétellel, hogy Covid-19 tesztet végeztetnek vagy vállalják az önkéntes karantént. Ugyanakkor kijelentették, hogy a szükségtelen utazásokat kerüljék el.

Azt is kifejtették, hogy a szállítmányozásban dolgozókat, például a teherautó-sofőröket mentesíteni kell mindenféle utazási korlátozás és kötelező vizsgálat alól.

Sok más ország, Indiától Iránon át Kanadáig, felfüggesztette az Egyesült Királyságból induló járatok fogadását.

Az Egyesült Államokban már életbe léptek olyan korlátozások, amelyek megakadályozzák a legtöbb nem amerikai állampolgár beutazását, akik az Egyesült Királyságban és néhány más országban tartózkodtak az elmúlt 14 napban.

Európán kívül is lezárják a határokat

Szaúd-Arábia, Kuvait és Omán teljesen lezárta határait a nemzetközi utasok előtt. Dánia mellett Ausztráliában, Olaszországban és Hollandiában is kimutatták az új vírustörzset. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a mutáns vírus már elterjedt Nagy-Britanniából, ahonnan jelentették.

Azt hiszem, a következő napokban ki fog derülni, hogy sok más országban is jelen van az új törzs” – mondta Marc Van Ranst, a belga Rega Orvostudományi Kutatóintézet virológusa.

Egy másik fejlemény szerint a dél-afrikai utasok további korlátozásokkal is szembesülnek, miután felfedezték a vírus egy másik új változatát, amely nem kapcsolódik az Egyesült Királyságban találthoz.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma csaknem 78 millió a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy gyorsan terjed az új mutáns koronavírus. Londonban december közepétől az új megbetegedések kétharmadánál már az új koronavírus kórokozót azonosították.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!