Közélet | 2020. 12. 24. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egésznapos kijárási tilalom lép életbe hétfő éjféltől a karácsonyi ünnepek egész időszakára Olaszországban, ahol a koronavírus miatt meghaltak száma túllépte a hetvenezret.

A kereskedelmet és a vendéglátást is leállítják - írja az MTI.

Milánó belvárosát vásárlók tömege lepte el az ünnepek előtti utolsó nyitvatartási napon. Hasonlóképpen hosszú sorok álltak az üzletek előtt a többi városban, ahol a kereskedők este kilencig nyitva tartottak.

Jelentős volt a járműforgalom is az utakon, sztrádákon.

Éjféltől a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe az egész országban, ami egyebek között a tartományok közötti közlekedés leállítását, ezenkívül egésznapos kijárási tilalmat jelent, valamint a kereskedelem és a vendéglátás szüneteltetését. Utcára csak engedéllyel lehet kimenni munkavégzés céljából vagy más nyomós indokkal.

Engedélyezett a miséken való részvétel a lakhelyhez legközelebbi templomban. Kizárólag az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és más alapvető cikkeket áruló boltok és szolgáltatások működnek.

A bárok, vendéglők házhoz szállításra dolgozhatnak.

A zárlat december 24. és december 26., valamint január 31. és január 6. között lesz érvényes. A rokonok vagy ismerősök közötti látogatás engedélyezett azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz - naponta csak egy alkalommal - legfeljebb két felnőtt csatlakozik.

A Vatikán közölte, hogy Ferenc pápát ismételten tesztelték, miután a kúrián dolgozó két bíboros tesztje is pozitívnak bizonyult. Az egyik Giuseppe Bertello, a vatikáni kormányzóság vezetője, a másik a pápa jobbkezének tartott Konrad Krajewski, a pápai alamizsnahivatal vezetője.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint

egy nap alatt 14 522 új fertőzöttet szűrtek ki az országban a korábbi valamivel több mint 13 ezer után.

Az elvégzett tesztek és az ezeken talált betegek aránya nyolc százalék körüli a november elején mért majdnem húszhoz képest. Fokozatosan csökken a kórházban kezelt betegek száma, de továbbra is 25 ezer felett van. Intenzív osztályon 2624 beteget ápolnak.

A járvány kezdete óta majdnem kétmillió fertőzöttek szűrtek ki.

Egy nap alatt 553 beteg halt meg a korábbi 628 után. Így a halálos áldozatok száma február vége óta elérte a 70 395-öt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma már meghaladta a 78,6 milliót a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehországban január 22-ig meghosszabbították a szükségállapotot. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!