MTI

| 2020. 12. 24. – 18:00 |

Meghalt 113, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3292 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 311 554-re nőtt a számuk

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 113, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3292 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A kormányzati portálon azt írták: 311 554-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma - írja az MTI.

Az elhunytak száma 8729, a gyógyultaké 120 529.

Az aktív fertőzöttek száma 182 296. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti.

Kórházban 6382 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 491-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 29 019-en vannak, a mintavételek száma 2 575 650-re emelkedett.

Közölték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított: a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is fennmarad január 11-éig.

Hozzátették: az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is.

Karácsony szentestéjére, december 24-éről december 25-ére virradó éjszakára a kormány felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítanak bele. Az esti kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.

A kormány keddtől felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat.

Tudatták azt is, hogy már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. Hangsúlyozták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.

Hozzátették: elsőként a Pfizer-vakcina kapott európai gyógyszerhatósági engedélyt, azzal kezdődhetnek meg a védőoltások december végén, elsőként az egészségügyi dolgozókkal, a lakosság tömeges oltására 2021-ben kerül sor. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

Közölték: a családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett: a hitel-visszafizetési moratóriumot fél évvel, július 1-jéig meghosszabbították, kiegészül a bértámogatási program, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes,

maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönnel segíti a kormány.

Emlékeztettek: a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. Vásárlás közben továbbra is kötelező a maszk viselése.

A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, a 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező.

Sportolás közben, valamint a parkokban, közterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények - így a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik és állatkertek, korcsolyapályák - használata tilos.

A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális oktatás után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és január elején a pedagógusoknak biztosított az ingyenes gyorsteszt, amelyre már lehet regisztrálni.

Magán- és családi rendezvényeken legfeljebb tízen, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették,

bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, hogy mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.

Hozzátették: zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása, a háziorvosok ellátása az influenza elleni védőoltással folyamatos.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 125) és Pest megyében (39 332) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 292), Borsod-Abaúj-Zemplén (17 869), Hajdú-Bihar (17 660) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 510). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6018).

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus újabb mutálódását fedezték fel Nagy-Britanniában. Mindkét új eset Dél-Afrikával hozható kapcsolatba.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma már meghaladta a 78,6 milliót a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!