Mozaik | 2020. 12. 24. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehországban a régészek azt állítják, hogy egy dél-csehországi kolostorban találtak egy szögdarabot abból a keresztből, amelyen egykoron meghalt Jézus Krisztus.

A Milevskóban lévő kolostor pincéjének egy üregében, egy dobozban találták a szög 6 centiméteres darabját - írja az MTI. 

A szögön egy 21 karátos aranyból készült kereszt is látható.

Dendrológiai vizsgálatok szerint a 26 centiméterszer 16 centiméteres ereklyetartó doboz Kr. u. 260 és 416 között készült tölgyfából. Fedele egy aranylemez volt, amelyre az IR felirat került.

„Ebben a kontextusban a betűk a latin Iesus Rex, vagyis Jézus király rövidítését jelenthetik” – mondta Jiri Sindelar archeológus pénteken a felfedezést bemutatva.

A szakértők szerint a relikvia fontossága és ritkasága hasonlatos a Szent Mór ereklyetartójához, amelyet egy északnyugat-csehországi bányászvároskában, a Karlovy Varytól húsz kilométerre délre található Becov nad Teplou várkastélyának múzeumában őriznek.

A csaknem 200 drágakővel díszített, aranyozott ezüst- és rézrelikvia ma Csehország egyik legértékesebb, legféltettebb műkincse.

Az üreghez, amelyet tavasszal fedeztek fel a régészek, egy titkos folyosó vezetett. Feltárásában barlangkutatók is segítséget nyújtottak, mivel a folyosó csupán 60-szor 60 centiméteres. A milevskói premontrei kolostor a legrégebbi ilyen létesítmény Dél-Csehországban.

Az ereklyét a huszita háború (1419-1434) idején rejthették el, amikor a kolostor többször is fosztogatás áldozatául esett.

Dominik Duka prágai érsek szerint a lelet visszavezeti a kereszténységet a gyökereihez.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ömlik az izzó láva a világ egyik legaktívabb vulkánjából. Két és fél év „hallgatás” után ismét kitört a Kilauea, a Hawaii-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, s izzó láva ömlik belőle.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tízezer fős gépkocsis esküvőt rendeztek Malajziában a koronavírus-járvány közepén. Három órán át tartott, amíg elhaladt a fiatalok előtt elhaladt az összes vendég, akik nemcsak egy integetésnek örülhettek, hanem ebéddel is megvendégelték őket.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!