Kárpátinfo.net


| 2020. 12. 26. – 15:11 |

A koronavírus elleni oltóanyag beszerzésének tárgyalásai során az oltóanyaggyártók a kereskedelmi piac megnyitását kérik Ukrajnától, amit az elnök nem ellenez.

Zelenszkij: Nem fogjuk tiltani a fizetett oltásokat. Fotó: Internet

Hirdetés

A koronavírus elleni oltóanyag beszerzésének tárgyalásai során az oltóanyaggyártók a kereskedelmi piac megnyitását kérik Ukrajnától, amit az elnök nem ellenez.

A hatóságok nem tiltják az oltóanyag-piacot Ukrajnában - mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Focusnak adott interjúban – írja a Korrespondent.net hírportál.

Amikor olyan vállalatokkal beszélgetünk, amelyek Ukrajnának szállítják az oltóanyagot, azt kérik, hogy nyissák meg a kereskedelmi piacot számukra. Ez arra utal, hogy

hazánkban is léteznek olyan emberek, akik nem nézik meg az oltóanyag árát.

Megértik, hogy az államnak kiemelt népességcsoportjai vannak - a szegények, az orvosok, a hadsereg, a tanárok, a súlyos betegségben szenvedők.

Ezért a hozzám hasonló embereket a saját költségünkön oltják be magukat.

Ez normális. A megközelítés egyszerű: nem blokkoljuk a fizetett oltásokat. Nem helyes. Meg kell nyitnunk a piacot - mondta az elnök.

Az ukrán államfő emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának 8 millió adag ingyenes COVAX oltást kell kapnia.

Az elnök bizakodását fejezte ki, hogy elegendő pénz jut majd az oltásokra.

“Végül is létezik ingyenes vakcina, még vannak további források, amelyekről nyugati partnereinkkel beszélünk. De még korai erről beszélni, még nem kaptuk meg. Mindenesetre az embereknek meg kell érteniük, hogy lehetetlen 10 millió embert vakcinával ellátni egy nap alatt. Nem azért, mert embereink nem akarnak oltást kapni, Azért mert minden ország küzd a vakcina megszerzéséért. Szeretném, ha januárban 100-200 ezer adagot kapnánk. De nagyon keményen kell dolgoznunk azért, hogy az emberek elmenjenek beoltatni magukat” - mondta Zelenszkij.

Ezenkívül elmondta, hogy feladatot tűzött ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter számára, hogy jövő év január végén - februárban érkezzen meg a COVID-19 elleni oltás Ukrajnába. Ez nem csak a COVAX kezdeményezés révén elérhető ingyenes oltásról szól.

Zelenszkij úgy véli, hogy

Sztepanov miniszter számára az oltás lesz a legnehezebb kihívás.

"Mivel nem vagyunk azon kiemelt országok listáján, amelyek a közeljövőben megkapják az oltást. És itt derül ki, miniszter vagy, vagy nem. Mert ha a te országod nem szerepel azon országok listáján, melyeknek amúgy is megadják az oltást, és amúgy is minden rendben lesz, és az orvosok nagy fizetést kapnak, akkor a miniszternek mindent meg kell tennie azért, hogy országa szerepeljen ezen a listán. Ez egy ellenőrzés" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli Sztepanov munkáját az Egészségügyi Minisztérium vezetőjeként, Zelinszkij azt mondta:

“Nagyon nehéz felmérnem. Ő a legerősebb mindazok között, akik voltak. Ez biztos. Igyekszik”.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az ukrán magánklinikák január elejére várják a koronavírus elleni kínai koronavírus-vakcinát. A koronavírus-vakcina költsége egy ember számára legalább 220 dollár lesz.

Emlékeztetünk arra, hogy Az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a Covid–19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!