Kárpátinfo hetilap


| 2020. 12. 27. – 14:11 |

Ezúttal a biológiai eredetű gomba- és baktériumölő szerekről szeretnék írni. Az utóbbi időben már sokan használják a zöldségtermesztésben, különösen a fóliasátrakban.


Hirdetés

Ezúttal a biológiai eredetű gomba- és baktériumölő szerekről szeretnék írni. Az utóbbi időben már sokan használják a zöldségtermesztésben, különösen a fóliasátrakban.

Egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb biofungicid a Trichodermin. Ez egy mikrobiológiai és hiperparazita hasznos gombát tartalmazó készítmény. Összetett hatásával az egész vegetáció során segíti a kultúrnövények egészséges fejlődését, így biztosítva a magasabb terméshozamot és a jobb minőséget.

Bármely kultúrában alkalmazható mikrobiológiai termék, amely hatékonyan támogatja a gombaölőszerek hatását a fertőzések kialakulásának csökkentésével. Mind a talajéletre, mind pedig a növényre kifejtett jótékony hatásával hozzájárul a termés sikeréhez.

Cellulózbontó hatásának köszönhetően nő a talaj humusztartalma, biztosítja a talajban lévő tápanyagok felvehetőségét, serkenti a növények gyökérzetének fejlődését. A nagyobb gyökértömeg több tápanyagot és vizet tud felvenni a talajból, így magasabb hozam és jobb termésminőség várható. Stimulálja a kultúrnövények kortani ellenálló képességét. A Trichoderma harzianum a gyökérzet környezetéből kiszorítja a káros gombákat, minimalizálva a talajból induló betegségek kialakulásának lehetőségét. Alkalmazhatjuk valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúrában 1-2,5 kg/ha dózisban, a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra kijuttatva, majd a talajba bedolgozva.

A kártevők elleni szerek közül szeretném megemlíteni azokat a mikrobiológiai szereket, amelyeket már eddig is eredményesen használtunk, különösen a fóliasátrakban, az atkák elleni védekezésben. Ilyen például az Actofit. Ez a biológiai szer kimondottan az atkákra eredményes. A Caesart szintén eredményesen használják a gazdák a zöldségtermesztésben, például a tripsz, atka és levéltetű elleni védekezésben, valamint az üvegházi molytetű ellen. Aki idejében használta, jó eredményeket ért el.

Úgy gondolom, ennek a bioszernek nagy jövője van, azért is, mert magas hőmérsékleten is hatékonyan védi a növényeket, amikor a vegyszerek már nem hatásosak. Lényegesen olcsóbbak, mint a drága vegyszerek. Ami a legfontosabb, hogy környezetkímélők, nem veszélyesek a méhekre és más hasznos rovarokra, így szerves részei integrált növényvédelemnek.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!