HáziPatika.com

| 2020. 12. 27. – 18:03 |

Hüvelyesek és bizonyos ételek fogyasztása után a legtöbben tapasztalnak némi gázképződést, és tudják is, hogy mi az oka.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hüvelyesek és bizonyos ételek fogyasztása után a legtöbben tapasztalnak némi gázképződést, és tudják is, hogy mi az oka. Ezen kívül azonban még számos olyan dolog van, ami miatt gázok képződhetnek, illetve felesleges levegő halmozódhat fel a testünkben.

Bizonyos gyógyszerek

Sok olyan gyógyszer létezik például, amelynek szájkiszáradás az egyik mellékhatása, ez pedig azzal jár együtt, hogy sokkal több levegőt szívunk be. Ha ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, hogy van-e lehetőség arra, hogy valamilyen más tablettát próbáljunk ki - írja a Házipatika.com.

Rágózás

A rágógumi rágása miatt sokkal több levegő kerül az emésztőrendszerünkbe, mint normál esetben, ez pedig puffadáshoz, később pedig böfögéshez és szellentéshez vezethet. Ráadásul a nem cukormentes fajták a fogainknak sem tesznek jót, a cukormentes fajtákban pedig gyakran vannak olyan édesítőszerek, amelyek nem feltétlenül egészségesek. Ha szeretnénk elkerülni a fentieket, fontoljuk meg a rágózást.

Szívószállal ivás

Ha szívószállal iszunk, akkor ez kicsit olyan, mintha kiszívnánk egy lufiból a levegőt - egyenesen a hasunkba, ami után borítékolható a túlzott mennyiségű gázképződés. Ha ráadásul szénsavasat iszunk, a hatás hatványozódik - így inkább igyunk pohárból, amikor csak lehet.

Dohányzás

A füst beszívásával sok extra levegőt is beszívunk, és ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy elektromos vagy hagyományos cigarettát szívunk-e. A dohányzás tehát nemcsak egészségtelen, de még fel is fújódunk tőle.

Üvegből ivás

Üvegből inni ugyanúgy nem jó ötlet, ha nem szeretnénk felpuffadni, mint szívószállal - az ilyenkor gyakori böfögés is amiatt van, hogy túl sok levegőt nyelünk. Öntsük ki az italt előbb egy pohárba.

Túl gyors evés

Ha falunk, és alig rágjuk meg a falatokat, akkor az étellel együtt nagyon sok levegőt is lenyelünk, ami igencsak puffaszt. Gyorsan enni egyébként sem jó dolog, mivel számos egészségügyi hátránya van: növeli az elhízás és a reflux kialakulásának esélyét is.  A legjobb, ha minden falatot megpróbálunk legalább 20 alkalommal megrágni.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!