MTI

| 2020. 12. 29. – 20:00 |

A terroristáktól is védeni kell a koronavírus elleni vakcinát, de csalókra is figyelmeztetnek. Senki ne akarjon az interneten vakcinát vásárolni

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A terroristáktól is védeni kell a koronavírus elleni vakcinát, de csalókra is figyelmeztetnek. Senki ne akarjon az interneten vakcinát vásárolni, mert biztosan átverés – hívta fel a figyelmet Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

Vakcinacsalás és vakcinalopás veszélyeire figyelmeztet az unió rendőrségi hivatala - írja az MTI.

Az Europol szerint valós a veszélye annak,

hogy a bűnözök megpróbálják kihasználni az oltóanyag iránti keresletet.

Erre figyelmeztették a tagállamokat, a lakosságtól pedig azt kérik, hogy senki ne vegyen vakcinát a közösségi oldalakról.

Amikor vakcinacsalásról beszélünk, akkor a bűnözők vakcina helyett például ampullákba zárt sóoldatot küldenek, vagy egyszerűen az a céljuk, hogy kicsalják a bankkártyaadatainkat, mondta Georg Spöttle a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője a Ma reggelnek.

„Láttuk az elmúlt évtizedekben, hogy rengeteg gyógyszerhamisítás történt. (...)

Amikor ezeket bevizsgálták, amikor voltak halálesetek is, akkor rájöttek, hogy ezek nagyon káros, mérgező anyagokból összeállított gyógyszerek voltak. (...)

Több milliárdos értékről beszélünk egy ilyen vakcinaszállítmánynál, amit ha sikerülne ellopni és a fekete piacon értékesíteni, abból a bűnözők rengeteg pénzt szakíthatnának. De valóban elképzelhető az is, hogy sóoldatot ampulláznak le, felcímkézik és az interneten keresztül árusítják” – tette hozzá.

Világszerte komoly biztosítás mellett szállítják és őrzik a vakcinákat. A szakértőt arról is kérdezték, lehet-e arra számítani, hogy megpróbálják ellopni a vakcinákat akár szállítás közben, akár telephelyről.

„Van erre esély. Ezek a telephelyek titkosítottak, nagyon jól őrzöttek. Nem csak attól kell félni, hogy ezeket a vakcinákat megpróbálják megszerezni, hogy értékesítsék utána. Hanem terroristáktól is jöhet az az ötlet, hogy megsemmisítsék a vakcinaraktárat és ezzel okozzanak nagy kárt a lakosságnak,

hisz ezzel csúszna az oltás” – mondta Spöttle.

Figyelmeztetett: senki se dőljön be annak, ha esetleg a közösségi médiában vakcinát kínálnak neki eladásra, az ugyanis biztosan hamis és nemcsak a bankkártya adatainkat szerezhetik meg így a csalók, hanem az életünket is veszélyeztethetik.

Az Europol főigazgatója, Catherine De Bolle korábban arról beszélt, hogy a tagállami hatóságoknak fel kell készülniük a vakcinalopási kísérletekre is.

„Az első karantén idején a bandák például védőmaszkszállítmányokat vettek célba. Ez a veszély most az oltóanyag esetében is” – mondta.

De Bolle kiemelte, hogy az Europol megpróbálja azonosítani azokat a lehetséges pontokat, ahol különösen nagy a valószínűsége az ilyen bűncselekményeknek.

„Ezen felül létezik egy különleges rendőrségi együttműködés is az EU-ban a szállítmányok védelmére” – fűzte hozzá Georg Spöttle.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik interneten akarnának hozzájutni a vakcinához, azok fizetést követően jobb esetben egyáltalán nem kapnak semmit, rosszabb esetben hamis vakcinát szállítanak nekik.

„Komoly egészségi következményei lehetnek, ha valaki ilyen csalás áldozatává válik” — hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a vakcinákkal elkövetett csalásokra figyelmeztet az Europol. Valós veszélye van annak, hogy bűnözők ki akarják majd használni a koronavírus elleni oltóanyag iránti komoly keresletet.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma több mint 81 millió a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!