Közélet | 2020. 12. 29. – 12:22 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre a vasárnapi visszaesés után ismét csaknem hétezer új beteget és több mint 230 halálos áldozatot jegyeztek fel egy nap alatt, ugyanakkor kiemelkedően magas, 16 ezer fölötti lett a gyógyultak száma is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 6988 esettel 1 037 362-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 232 áldozattal 18 081-re - írja az MTI.

Eddig 681 835-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 16 ezren,

az aktív betegek száma így több mint kilencezerrel 337 446-ra csökkent.

Vasárnap regisztrálták hosszú ideje a legalacsonyabb számú, 4385 új fertőzéses esetet az országban.

A legtöbb új beteget, 953-at az elmúlt napon ismét az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 109 ezret, az elhunytaké pedig 21-gyel 1875-re emelkedett.

Előző nap az országban 1298 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban közölte, hogy Ukrajnában továbbra is dolgoznak egy hazai fejlesztésű, koronavírus-ellenes vakcinán.

Kijelentette ugyanakkor, szerinte nem érdemes abban bízni, hogy

az ország hazai gyártású oltóanyaggal felveheti a küzdelmet a jelenlegi járvánnyal szemben.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pedig a Facebookon arról számolt be, hogy az országba külföldről beérkező oltóanyagok számára Kijevben terveznek létrehozni egy központi tároló, illetve elosztó központot.

A több százezer adag oltás tárolására alkalmas hűtőberendezésekkel felszerelt logisztikai központ várhatóan vagy benn a fővárosban,

vagy azon kívül, a Boriszpil nemzetközi repülőtér közelében lesz.

Az ukrán kormány várakozásai szerint az első adag oltóanyagok talán már februárban megérkezhetnek Ukrajnába gyártó, illetve közvetítő országokból, márciusban várható a COVAX elnevezésű nemzetközi kezdeményezésen keresztül az Ukrajnának beígért 8 millió dózis első csomagjának érkezése - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Lengyelországban élő ukránok ingyen kapják meg a COVID-vakcinát. Lengyelországban nemcsak az ország állampolgárai, hanem az ott élő, dolgozó vagy tanuló ukránok is kaphatnak koronavírus elleni védőoltást.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma több mint 81 millió a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!