Életmód | 2020. 12. 30. – 20:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Bár nem létezik két ugyanolyan fenék, a formák tekintetében - a plasztikai és az esztétikai sebészek szerint - 4 nagy típust lehet megkülönböztetni. Mi jellemző az egyes kategóriákra, és mennyiben, illetve hogyan változtathatunk a saját fenékformánkon?

Szögletes, kerek, szív alakú és fordított V alakú - ezek a főbb csoportok, ha fenékformáról van szó, írja a healthline.com. A kategorizálás nem tudományos alapokon nyugszik, sokkal inkább a derék, a csípő és a combok közötti arányok határozzák meg azt. A többi között azért fontos tudni, "hova tartozunk", mert így könnyebb lehet olyan nadrágot vagy éppen fehérneműt választani, ami kifejezetten a mi alakunkra illik - írja a Házipatika.com.

Melyikre mi jellemző?

Ha alakunk a csípőcsontunktól a combunk külső részéig egy nagyjából egyenes vonalat követ, akkor fenékformánk szögletes. Részesítsük előnyben a francia bugyikat, de a magas derekú darabokat inkább hanyagoljuk. A nadrágok tekintetében azonban választhatunk magasabb derekú fazont, viszont kerüljük az alacsonyabb derekú változatot.

A fordított V alakú fenékforma lényege, hogy a derékvonal közelében kicsit teltebb, majd ahogy haladunk lefelé, úgy válik egyre keskenyebbé. Ami a fehérneműt illeti, az az optimális, ami jobban elfedi a feneket. Amennyiben pedig nadrágot keresünk, bátran vegyük meg azokat a fazonokat, amelyeknél minél lejjebb vannak a fenékrészen lévő zsebek, esetleg koptatott az anyag azon a részen. Arra azonban figyeljünk, hogy a nadrág anyaga ne kemény, merev legyen, hanem rugalmas.

Akinek vékony a dereka, ám a fenék alsó részéhez, illetve a combokhoz közelítve az alakja teltebb lesz, kiszélesedik, annak szív alakú a hátsója. Fehérnemű-választáskor a magasabb derekú fazonokat keressük, viszont amikor nadrágot veszünk, normál derekú, rugalmas anyagból készült változatra ruházzunk be.

A kerek fenékformánál nagyjából egyenletesen oszlik el a teltség, akár egy szabályos kör esetében. Ha ilyen a fenekünk, jól állnak nekünk a nagyobb fedést biztosító bugyik, de a tangák is. A magas derekú nadrágok ugyancsak szépen kiemelik az alakunkat.

Idővel változhat

Számtalan tényező befolyásolja egyébként azt, hogy milyen a fenékformánk. A legnagyobb szerepe a csont- és izomszerkezetnek (a csípőcsontok és a medence helyzete, a farizmok mérete stb.) van, de az is számít, hogyan oszlik el a testünkön a zsír. Ugyancsak sokat nyom a latban a testsúly, a hormonrendszer állapota és az életkor. Fontos tudni, hogy a hormonális változások miatt, ahogy öregszünk, úgy alakul át a fenékformánk is - tehát nem marad halálunkig ugyanolyan.

Kevesek előtt ismert, de bizonyos betegségek szintén befolyásolhatják a fenék formáját. Mint arra Dr. Olga Bachilo plasztikai sebész rávilágított, az inzulinrezisztencia és a prediabétesz hatással van az alakunkra. "Az inzulinrezisztenciával vagy metabolikus szindrómával diagnosztizált páciensek jellemzően inkább alma alkatúak, a legtöbb zsír a testük középső részén gyűlik fel, a fenekük, combjuk ugyanakkor nagyon vékony" - így a szakember.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy némiképp alakítsunk a fenékformánkon. Segíthet az edzés, a speciális diéta, de plasztikai sebészhez is fordulhatunk ez ügyben. A kulcsszó azonban a "némiképp": vagyis arra ne számítsunk, hogy a gyakorlatok, az étrend vagy az orvos teljesen új feneket varázsol nekünk, hiszen a csontszerkezetünket és azt, hogyan tárolja a szerveztünk a zsírt, senki és semmi nem tudja megváltoztatni.  

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!