Életmód | 2020. 12. 30. – 15:49 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egyes teafajták különösen jót tesznek a szívünknek, de nem mindegy, hogyan fogyasztjuk őket. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell figyelni, hogy maximálisan kihasználhassuk az italok pozitív egészségügyi hatásait.

Fekete tea

Bár a fekete tea előállítása során elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, bőven marad még benne jótékony vegyület, amivel segíthetjük a szívünk működését. A Preventive Medicine-ben 2012-ben jelent meg egy tanulmány, amelyből kiderült, hogy azoknak, akik naponta 3 csésze fekete teát ittak, 36 százalékkal csökkent a trigliceridszintjük, és 17 százalékkal javult a koleszterinprofiljuk. Dr. Suzanne Steinbaum, a Lenox Hill Hospital orvosa ugyanakkor kiemeli: vérnyomásproblémákkal és heves szívdobogással küzdőknek nem ajánlott a fekete tea, mert rosszabbodhatnak a tüneteik. Akkor se célszerű fogyasztani, ha, bár soha nem tapasztaltuk az említett szimptómákat, egy pohár elkortyolása után mégis jelentkeznek, mondja Dr. John Day kardiológus.

Zöld tea

A fekete teától eltérően a zöld tea minimális oxidációval készül, így bővelkedik antioxidánsokban, amik köztudottan csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. 2015 márciusában, az Annals of Epidemology című lapban publikáltak egy tanulmányt, amelyben 90 000 japán résztvevő adatait elemezték - az eredményekből az rajzolódott ki, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása mind a rossz (LDL) koleszterin, mind a triglicerid szintjére jó hatással van, és megelőzheti a stroke vagy a szívroham okozta halálozásokat is.

"A benne lévő EGCG (epigallokatekin-gallát) segít megakadályozni az érelmeszesedés kialakulását azáltal, hogy nem engedi megkeményedni az ereket. Ezen kívül az emésztést is gyorsítja, így könnyebb fenntartani az egészséges testsúlyt" - foglalta össze Erin Palinski-Wade, a Belly Fat for Dummies című könyv írója, aki régóta dolgozik szívbetegekkel.

Fehér tea

Régen a fehér tea fogyasztása csak a császárok kiváltsága volt, azt tartották ugyanis róla, hogy halhatatlanná tesz. Ma már jóval szélesebb körben ismerik és szeretik - szerencsére, tesszük hozzá, hiszen nagyon egészséges. Dr. Steinbaum szerint a benne lévő flavonoidok nemcsak a szívet védik, hanem az egész keringési rendszer működését támogatják: tágítják az artériákat, ezáltal csökkenthetik a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét. A fehér tea azonban a fekete teához hasonlóan koffeintartalma miatt gyorsíthatja a szívritmust, emelheti a vérnyomást, különösen azoknál, akik érzékenyek a koffeinre, illetve vérhígítót szednek.

Oolong tea

Az oolong tea tradicionális kínai ital, amelyben rengeteg tápanyag és bioaktív összetevő található, antioxidánstartalma pedig nagyon magas, írtuk korábbi cikkünkben. Egy vizsgálat például kimutatta, hogy segíthet csökkenteni a koleszterinszintet azoknál a pácienseknél, akik koszorúér-betegségben szenvednek. A vérhígítót szedőket azonban figyelmezteti Dr. Day: ők mindenképpen beszéljenek a kezelőorvosukkal, mielőtt rendszeresen elkezdenék fogyasztani az oolong teát.

Kamillatea

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény, nehéz lenne az összes pozitív egészségügyi hatását felsorolni. A többi között a szív egészséges működéséhez is hozzájárul, bár kissé közvetett módon: segíti a nyugodt pihenést. "A páciensem többsége arra panaszkodik, hogy nem tud aludni, pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű szundítás elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez" - így Dr. Steinbaum, aki azt szokta ajánlani az érintetteknek, hogy lefekvés előtt kortyoljanak el egy csésze kellemesen meleg kamillateát.

Azok azonban, akiknek a koszorúér-szűkület miatt stent van beültetve, esetleg aszpirint vagy vérhígítót szednek, mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, a kamillatea ugyanis fokozhatja a belső vérzés esélyét.

Ginzengtea

Bár a gingzengtea nem olyan ismert, mint a fentebb említettek, egyre többen szeretik meg áldásos tulajdonságainak köszönhetően. Fogyasztása azért javasolt, mert vizsgálatok szerint segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja az artériákat, mondja Dr. Day. "A ginzengteának ízesítés nélkül is kellemes íze van, így tökéletes alternatívája lehet a cukros teáknak" - mutat rá Palinski-Wade, majd hozzáteszi: a ginzengteánál is érvényben van a szabály, hogy vérhígító szedése mellett orvos megkérdezése nélkül ne fogyasszuk. 

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!