Közélet | 2020. 12. 30. – 13:33 |
Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések értelemszerűen a legnagyobb csapást a turisztikai ágazatra mérték, hisz ennek lételeme az emberek csoportos utaztatása, a közösségi programok, a fesztiválok és más tömegrendezvények. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) irányítói ezért úgy gondolták, hogy ezt a hosszúra nyúló kényszerpihenőt a szervezettel kapcsolatban álló falusi vendéglátók, idegenvezetők, illetve a turizmusban érdekelt más vállalkozások szereplőinek képzésére fordítják. Emellett különböző pályázatok útján arra ösztönzik őket, hogy továbbfejlesszék, korszerűsítsék szolgáltatásaikat, azokat új attrakciókkal tegyék még vonzóbbá a turisták számára, hangsúlyozta Mester András, a KMTT elnöke azon a zárófoglalkozáson, amelynek végén tizenöt kezdő turisztikai vállalkozónak nyújtották át a tanfolyam sikeres befejezését tanúsító oklevelet.

Berghauer Sándor, a szervezet alelnöke, a most befejeződő StartUp program kezdő turisztikai vállalkozások részére elnevezlsű projekt vezetője elmondta, hogy az oktatás során a kárpátaljai sajátosságokra helyezték a fő hangsúlyt.
Húszéves – sikerekben és megpróbáltatásokban egyaránt gazdag – vállalkozói tapasztalatairól számolt be Biró Tibor, a Helikon étterem – és szállodakomplexum tulajdonosa, aki arra biztatta fiatal kollégáit, hogy merjenek bátran belevágni terveik megvalósításába, és ne adják fel álmaikat az első kudarcok után. Beszélt az adott szó fontosságáról, a kreatív hozzáállásról.

A komplexum bejárása során Biró Tibor felhívta a jelenlevők figyelmét az itt alkalmazott számos újszerű megoldásra (napkollektorok, biológia szennyvíztisztító, faelgázosító kazán stb.).

Swot analízis, marketingterv, költségvetési munkalap, GANTT diagram, 5 erő modell – a kívülálló csak kapkodja a fejét ezeknek a kifejezéseknek a hallatán. Bizony a turizmus, benne a falusi vendéglátás és annak szervezése ma már nem csupán abból áll, mint kezdetekkor, bő két évtizeddel ezelőtt, amikor az éppen üresen álló szobákat az illető meghirdette egy reklámkiadványban, és a jelentkező vendégeknek, akiket ébredéskor finom reggelivel, esti hazatértükkor pedig ízletes vacsorával várt. Mint megtudtuk, a hozzánk látogatók többsége ma már önálló házban vagy lakrészben képzeli el a szállását. Ez pedig komoly beruházást igényel. Akár felújítunk egy meglevő ingatlant, vagy akár egy újat építünk. Ám mielőtt mindebbe bárki belefog, át kell gondolnia, hogy milyen eséllyel és mikorra térül meg a beruházás. Azt is fel kell mérni, hogy az állandóan erősödő versenytársakkal szemben milyen előnyökkel rendelkezem, illetve mit kell tennem, hogy ebből a küzdelemből én kerüljek ki győztesen.

A turisztikai projektjeiket sorra bemutató fiatal vállalkozók tehát komoly számításokkal, összehasonlításokkal igazolták, mennyire megalapozott az elképzelésük. Az is többször elhangzott, hogy bármennyire is komfortos egy kulcsos ház, az még nem nyújt garanciát arra, hogy abban megfelelő lesz a vendégforgalom. A tanfolyam résztvevői látható módon komolyan vették azt a megállapítást, hogy bármely turisztikai vállalkozásnak önálló arculattal kell rendelkezni, a kényelmes szálláshely nem elég, emellett számos érdekes élményt nyújtó programot kell kínálni a vendégeknek. Ezért is fontos, hogy az egymáshoz közelebbi-távolabbi ilyen jellegű vállalkozások tudjanak egymásról, lehetőség szerint egymást erősítve fokozzák a térség turisztikai vonzerejét.

Fordított ház, kertmozi, gyógymasszázst biztosító szauna, egész évben gazdag gyümölcspaletta, kézműves foglalkozások szervezése, háziipari termékek készítése, látványkonyha, közös lekvárfőzés, szüret és szőlőfeldolgozás, téli disznóvágás a vendégekkel – mint a felsorolásból látszik, kimeríthetetlen volt a fiatal vállalkozók által bemutatott ötletek tárháza.

A délután folyamán a csapat Nagymuzsalyba, a Bereczky pincészetbe látogatott el, ahol az ízletes vacsora és a mellé felkínált finom borok mellett a házigazda beszámolt róla, hogy az általa irányított Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének tagjai továbbra is nagy súlyt fektetnek a tájjellegű szőlőfajtáink elterjesztésére, a szőlőfeldolgozás és a borkészítés eszköztárának folyamatos korszerűsítésére. Az elnök szólt arról, hogy a mostani kihívásokat egyfajta lehetőségként kell megélni, s kreatívan alkalmazkodni a változásokhoz. Megtudtuk, hogy borászaink a borok online értékesítése terén biztató eredményeket értek el. Bereczky István beszámolt azokról a törekvésekről, amelyek a történelmi beregszászi borvidék önálló arculatának kialakítása érdekében hajtottak végre, szólt a minőségi jel sikeréről.

Az est folyamán számos javaslat hangzott el a borászok és a turizmusban érdekelt többi szereplő szorosabb együttműködésének lehetőségéről, például egy közös termékkosár előállításáról, s arról, hogy egyre szükségesebbé válik valamennyi, turistáknak kínált termék minősítése.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!