Politika | 2020. 12. 30. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kiadott rendeletével két hónapra felfüggesztette hivatalából Olekszandr Tupickijt, az alkotmánybíróság elnökét.

Az elnöki iroda közleménye szerint a döntést az államfő azután hozta meg, hogy a főügyészi hivatal erre vonatkozó kérelmet nyújtott be,

és Zelenszkij ily módon kívánja megszüntetni a keletkezett alkotmányos válságot - írja az MTI.

Fegyir Venyiszlavszkij, az államfő képviselője az alkotmánybíróságban a következőképpen érvelt a döntés mellett: "Ez nem elbocsátás, nem megszűntetése (Tupickij) bírói hatáskörének, ez ideiglenes intézkedés, amelyet Ukrajna büntetőtörvénykönyvének 154. cikke ír elő.

Az elnök Ukrajna alkotmánya szerint járt el.

A 154. cikk szerint ugyanis az elnök által kinevezett személy az előzetes vizsgálat során ideiglenesen legfeljebb két hónapos időtartamra felfüggeszthető." - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az illetékest.

Tupickijt tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják. 2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, és valószínűleg részesedést kapott az ügyletből.

Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert,

hogy ne tegyen vallomást egy energetikai művek körüli tulajdonjogváltás részleteiről, amelyben szintén szerepet játszott.

Hétfőn a főügyészség hivatalosan is gyanúsítotti értesítést küldött ki Tupickijnak, miután nem jelent meg az ügyében folyó bírósági meghallgatáson.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna készen áll a kapcsolatok normalizálására Magyarországgal. Magyarország hangos kijelentései a „magyar kisebbség helyzetének romlásáról” csak politikai retorika, mivel Ukrajna teljesítette nemzetközi kötelezettségeit és a Velencei Bizottság ajánlásai szerint módosította az oktatási törvényt – nyilatkozta Dmitro Kuleba.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Zelenszkij támogatja a minszki megállapodásból való kilépést. Az államfő szerint, ha ilyen döntés születik, akkor Európai Unió elfogadhatja az Oroszországgal és a népköztársaságok képviselővel szembeni szankciók feloldását.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!