Origo
| 2020. 12. 31. – 20:00 |

Túl nagy a rajongás az elektromos autók körül – vélik Japánban a Toyota vezetői. Ugyanis ezek a járművek is brutálisan sok energiát fogyasztanak

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Túl nagy a rajongás az elektromos autók körül – vélik Japánban a Toyota vezetői. A japán autógyártó szerint ugyanis az elektromos modellek kapcsán alig kerül szóba, hogy ezek a járművek is brutálisan sok energiát fogyasztanak, ami komoly kihívásokat jelent.

Miközben a globális autóipar egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos modellekre, a világ egyik legnagyobb autógyártója igen szkeptikus a témában - írja az Origo.

A Toyota szerint ugyanis indokolatlanul nagy a világméretű rajongás az elektromos autók körül.

Megjegyzik, az elektromos autóknak ugyanúgy energiára van szükségük, a felhasznált áram megtermelése pedig végső soron akár növelheti is a szén-dioxid-kibocsátást – írja az RT.com.

A vállalatnál úgy számolnak, hogy ha Japánban például minden egyes autó elektromos lenne,

akkor nyaranta áramhiány alakulna ki a szigetországban, olyan nagy mennyiségben használnák föl az áramot a járművek.

Ráadásul mindez jelentős ráfizetéssel járna, mivel a cég szerint egy 100 százalékig elektromos autóflotta összesen 358 milliárd dollárnak megfelelő költséget jelentene az infrastruktúrának – mondta Akio Toyoda, a Toyota elnöke.

Korábban egyébként kiderült, Japán azt tervezi, hogy a 2030-as évek közepére betiltja a benzines újautók árusítását. Ezzel kapcsolatban a vállalat elnöke megjegyezte, a politikusok nem mérik föl ennek a valós következményeit.

Hozzátette, a teljes tiltás gyanis hatalmas károkat okozna az egész autóiparban, és milliók veszítenék el az állásukat.

A japán vállalat azonban maga is gyárt elektromos, hibrid és hidrogén meghajtású modelleket. A jelenlegi tervek szerint a Toyota rá is kapcsolna az elektromos modellek fejlesztésére és piacra dobására.

Nem ez volt viszont a Toyota vezetésének első kritikus megnyilatkozása az elektromos autók iparágával kapcsolatban.

November elején szintén Toyoda fejtette ki, hogy szerint a Tesla csillagászati piaci értéke alaptalan,

és nem tükrözi a valóságban tapasztalható üzleti állapotot, illetve a cég teljesítményét.

Toyoda akkor úgy nyilatkozott, a Tesla szerinte olyan, mint egy étterem, amely még mindig csak a receptjeit reklámozza, miközben a Toyota olyan étterem, amely már eddig is milliókat szolgált ki.

Korábban hírt adtunkn arról, hogy rakétaként gyorsul az egymilliárd forintos japán villanyautó. Mindössze 1,69 másodpercre van szüksége a 60 mérföldes (96 kilométeres) sebesség eléréséhez a világ leggyorsabban gyorsuló villanyautójának, amelyet egy japán cég fejlesztett ki és már árusít is.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 65 hrivnyáért adnak egy kávét Bukovelen. December 27-én egy Bukovelen járó turista közzétette az egyik kocsma menüjéről készült fotót a Facebook közösségi oldalon, mely nem kis felháborodást keltett.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!