MTI

| 2020. 12. 31. – 07:04 |

Kijev kedvezően fogadja a Magyarország részéről kinyilvánított szándékot, hogy Budapest kész felújítani a párbeszédet a két ország között - mondta Kuleba

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev kedvezően fogadja a Magyarország részéről kinyilvánított szándékot, miszerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet a két ország között - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a TSZN hírtelevízió hírportáljának adott, szerdán megjelent interjújában.

Úgy fogalmazott: a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt hónapban bekövetkezett meredek visszaesés után Ukrajna olyan jelzést kapott Magyarországtól,

amely szerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet Kijevvel.

"Mi pedig kedvező választ adunk erre a jelzésre" - tette hozzá a kijevi diplomácia vezetője, írja az MTI.

A miniszter azt ígérte, hogy a jövő év elején Magyarország a figyelem középpontjában lesz, és - mint fogalmazott -, közösen próbálnak kijutni abból a kedvezőtlen helyzetből, amelybe a két ország került.    

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos ukrajnai látogatása, ugyanakkor ennek időpontjáról szavai szerint még korai beszélni.

"Biztosíthatok azonban mindenki afelől, hogy Ukrajna elnöke kész a találkozóra,

de annak tartalmasnak kell lennie, és olyannak, amely újraindítja a (kétoldalú) kapcsolatokat" - szögezte le. Megjegyezte, hogy a diplomaták feladata ennek előkészítése.

"Szeretnénk tisztázni minden félreértést Magyarországgal. Ám az újraindításhoz világosan meg kell állapítanunk, hogy ezentúl ezek a játékszabályok, és mindkét fél elfogadja ezeket a szabályokat" - tette hozzá Kuleba.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna készen áll a kapcsolatok normalizálására Magyarországgal. Magyarország hangos kijelentései a „magyar kisebbség helyzetének romlásáról” csak politikai retorika, mivel Ukrajna teljesítette nemzetközi kötelezettségeit és a Velencei Bizottság ajánlásai szerint módosította az oktatási törvényt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Kuleba az Ukrajna ellen irányuló hibrid fegyverhez hasonlította az orosz vakcinát. A koronavírus elleni orosz vakcina Oroszország Ukrajna elleni hibrid fegyvere elemének tekinthető.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!