Politika | 2020. 12. 31. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Teherán közelében  januárban lelőtt ukrán utasszállító gép áldozatainak járó kártérítést az érintett felek közötti megállapodás útján kell megállapítani - szögezte le szerdán az ukrán külügyi szóvivő közleményében, reagálva az iráni kormánynak aznap ez ügyben hozott döntésére.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni kormány szerdán családonként egységesen 150 ezer dollár (44,6 millió forint) kártérítést ítélt meg az összes áldozat hozzátartozójának - ítja az MTI.

A kijevi minisztérium közleményében fontos előfeltételnek nevezte

a tragédia okainak felderítését és a felelősök megbüntetését.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kártérítés összegének meghatározásakor az ilyen katasztrófák esetében figyelembe kell venni a nemzetközi gyakorlatot is.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél még várja a gép lezuhanásának körülményeiről készült előzetes műszaki jelentést Irántól.

Nehezményezte a szóvivő, hogy az iráni fél pusztán médianyilatkozatokat tett az elmúlt napokban, ezen felül viszont semmit sem haladt az együttműködés az ügyben.

"Az október végi teheráni konzultációk második fordulójában elért megállapodásokat Irán még nem hajtotta végre.

Ez a helyzet elfogadhatatlan, különösen azért, mert ártatlan emberek sorsáról van szó" - szögezte le.  

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le, nem sokkal a felszállás után.

A tragédiában 176-an vesztették életüket, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete.

Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kijev kedvezően fogadja a párbeszédre vonatkozó magyar szándékot. A miniszter azt ígérte, hogy a jövő év elején Magyarország a figyelem középpontjában lesz.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában szükség van a kettős állampolgárság intézményére. Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság lehetővé teszi a kapcsolatok megőrzését a külföldre távozott és ott új életet kezdett ukránok millióival.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!