Kárpátinfo hetilap


| 2021. 01. 01. – 07:07 |

A Tiszaújlakon működő „Esélyt az életnek” Jótékonysági Alapítvány tavaly például sikeres élelmiszergyűjtő akciót szervezett e célból, amit húsvétra is megismételt.

A Tiszaújlakon működő „Esélyt az életnek” Jótékonysági Alapítvány tavaly például sikeres élelmiszergyűjtő akciót szervezett e célból, amit húsvétra is megismételt.

Hirdetés

Immáron szép hagyomány, hogy karácsony tájékán különböző egyházi, karitatív és civil szervezetek igyekeznek megszépíteni, gazdagabbá tenni azok ünnepét is, akik nehezebb sorban élnek. A Tiszaújlakon működő „Esélyt az életnek” Jótékonysági Alapítvány tavaly például sikeres élelmiszergyűjtő akciót szervezett e célból, amit húsvétra is megismételt. Ennek a lényege az volt, hogy gyűjtődobozokat helyeztek ki a település élelmiszerüzleteiben, s a jószívű vásárlók abba helyezhették el adományaikat. Az alapítvány idén sem feledkezett meg a rászorulókról.

– Végtelenül hálás vagyok Istennek, hogy már az első akciónk mellé is oly sok jótét lelket állított – kezdi beszélgetésünket Barta Elemér megbízott lelkipásztori munkatárs, az „Esélyt az életnek” Jótékonysági Alapítvány vezetője. – Idén más formában szerveztük a gyűjtést, hisz a gazdasági helyzet, illetve a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt nehezen tudtuk volna összegyűjteni a korábbi módon az adományokat. Így jóval ünnepek előtt egy-egy videófelhívással fordultam a hazai és külföldi jószívű emberekhez, akik az akciónkat támogató „Te is segíthetsz!” Támogató Alapítvány számlájára utalhatták át felajánlásaikat az „Esélyt az életnek” számára. Hála Istennek, nagyon sok itteni vállalkozó, magánszemély is csatlakozott kezdeményezésünkhöz, így a befolyt összegből 250 élelmiszercsomagot tudtunk összeállítani.

– Kikhez juttatták el az adományokat?

– Elsősorban egyedülálló, beteg idős embereket ajándékoztunk meg, de a nehéz sorban élő nagycsaládosoknak is igyekeztünk szebbé, gazdagabbá tenni az ünnepet. Tavaly egy meghitt hálaadó ünnepség keretében adtuk át a csomagokat. Idén erre a járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt nem volt lehetőség, így munkatársaimmal házhoz szállítottuk azokat.

– Az akcióba bekapcsolódott a „Te is segíthetsz!” Támogató Alapítvány.

– Tőlük jött az ötlet is, hogy ne csupán várjuk másoktól a segítséget, hisz mi magunk is tehetünk embertársainkért. Pál Sándor, a kuratórium elnöke évek óta hozza Kárpátaljára a magyarországi testvérek felajánlásait. Az ő példájukon felbuzdulva hirdettük meg tavaly mi is az első adománygyűjtésünket. Az alapítvány amellett, hogy felajánlotta számlaszámát a gyűjtésre, idén is segített anyagiakkal, illetve cipősdobozokba zárt szeretetet is hoztak Magyarországról.

– A Kárpátaljai Református Egyház is a kezdeményezésünk mellé állt, a szeretetcsomagok eljuttatásába még Zán Fábián Sándor püspök is bekapcsolódott.

– Minket Isten a legnagyobb ajándékkal, egyszülött Fiával, a megváltó Jézus Krisztussal ajándékozott meg. Aki őt befogadja szívébe, az megpróbál másoknak is szeretetet adni, örömet szerezni egy kis ajándékkal – vallja a püspök. Aki elismeréssel szólt a Barta Elemér vezette alapítvány kezdeményezéséről, s arról, hogy tevékenységüket immáron a település határain túlra is kiterjesztik, s idén 15 település idős embereihez juttattak az adományból.

– Hála van a szívemben, mert Kárpátaljáról is igen sok adomány érkezett. Volt, aki anyagiakkal, volt, aki élelmiszer-, vagy épp gyümölcsfelajánlással járult hozzá a kezdeményezésünkhöz – mondja Barta Elemér. – A mai időkre is igaz, amit Pál apostol írt a korinthusiakhoz: „… a ti fölöslegetek pótolja azok hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat”. A példabeszédekben meg azt olvassuk: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül” (Péld 11, 25). Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták kezdeményezésünket. Hála Istennek, az adományoknak köszönhetően akciónkat tovább folytatjuk, s reményeink szerint januárban még 200 csomagot tudunk majd a rászorulókhoz eljuttatni.

„Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég, de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még” – hangzik a közismert énekben. Az „Esélyt az életnek” Jótékonysági Alapítványnál erre törekednek. Vigyázzunk rá mi is, és tápláljuk egész évben, minden napon, hogy szebb és boldogabb legyen életünk.

Marton Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 53. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!