Kárpátinfo hetilap


| 2021. 01. 01. – 13:11 | Kárpátalja |
Csöndes főhajtás a beregszászi Petőfi szobránál. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

Hirdetés

Idén a beregszásziak csöndes főhajtással emlékeztek meg Petőfi Sándor születésnapjáról lánglelkű költőnknek a Vérke partján felállított szobránál. A 198 esztendővel ezelőtt világra jött költőóriás nem csupán gyönyörű verseivel alkotott maradandót. Azzal, hogy fegyverrel a kezében harcolt a nemzet szabadságáért, példát mutatott hősiességből, bátorságból, az őt felnevelő közösség iránt érzett felelősségből. Ezekre az erényekre a mostani nehéz időkben nekünk is nagy szükségünk van.

A régiek úgy tartották, hogy amiképpen az ember az újévet kezdi, az elkövetkező hetekben és hónapokban olyan lesz a folytatás is, mondta a koszorúzás után a sajtó képviselőinek Molnár D. István, a KMKSZ beregszászi szervezetének elnöke. Mi, magyarok, éljünk bármelyik részén a földgolyóbisnak, az újév beköszönte után elénekeljük a himnuszt, ezzel Isten áldását kérve családunkra, nemzetünkre és az előttünk álló napok küzdelmeire. A mögöttünk hagyott hónapok során megpróbáltatásokból bőven kijutott a kárpátaljai magyaroknak, s biztosak lehetünk benne, hogy a 2021-es esztendő sem lesz könnyű. De mi állunk elébe a kihívásoknak és próbatételeknek. Ezért is fontos emlékezni a nagy elődökre, akiknek a személyes példájából sok erőt meríthetünk. Petőfi nagysága abban is lemérhető, hogy verseivel hitet tudott adni az egész nemzetnek a szabadságért folytatott küzdelméhez. Mi pedig identitásunk, lelki összetartozásunk erősítéséhez meríthetünk erőt verseiből, egész életéből.

Forradalmár költőnk emlékéhez akkor leszünk hűek, szellemi örökségét akkor visszük tovább megfelelő módon, ha a Petőfi által felmutatott erényeket mi magunk is gyakoroljuk, hangsúlyozta Molnár D. István.

Az alkalom a himnusz eléneklésével ért véget.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Csöndes főhajtás a beregszászi Petőfi szobránál. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés